SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ

Full text search

SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ
SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Még 1986-ban megjelent egy MT-rendelet a szakfordításról és tolmácsolásról, majd ezzel kapcsolatosan egy IM- és MM-rendelet a képesítések megszerzésének feltételeiről.
Úgy tűnik tehát, hogy a törvényi szabályozás létezik és van, ugyanakkor az 1986. évi szabályozás egy teljesen más gazdasági környezetben készült. Azóta a vállalkozások szabadsága, a korábbi gmk.-k helyett a különböző kft.-k és bt.-k, egyéni vállalkozók sokaságának megjelenése azt jelenti, hogy a működő fordítói irodák ilyen konstrukcióban lettek a piac szereplői. Mindenképpen megérett az idő arra, hogy ezen területen egy átfogó és a jelenlegi gazdasági körülményekhez jobban igazodó szabályozásra legyen szükség.
Ma ugyan az ELTE-n folyik ilyen jellegű képzés, és szabályozott a bizonyítványok megszerzésének a módja, a tolmácsigazolványok kiadásának körülményei, ugyanakkor azonban ismert, hogy az 1986. évi rendelkezések pontatlan értelmezése miatt gyakran ügyintézők adnak ki működési engedélyeket végzettségtől teljesen függetlenül, pusztán arra hivatkozva, hogy úgynevezett ötéves fordítói gyakorlata megvan az illetőnek. A megrendelőket általában egyetlen elv vezérli, nevezetesen, ár alapján döntik el, hogy melyik irodát választják ki a fordítás elkészítéséhez.
Kérdésem tehát, hogy várható-e a szakfordítás és a tolmácsolás teljes egészét átfogó újbóli szabályozás. Várható-e, hogy e tekintetben az európai közeledéshez jogilag is igazodunk? Várható-e, hogy a fordítás és a tolmácsolás valóban elismert és nyilvántartott szakma lesz?
Várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me