DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyűlés! Nem szeretném terhelni képviselőtársaimat a mindenki által ismert és aggasztó bűnügyi statisztikai adatokkal, és kíméletből nem kívánom felsorolni a kiváltó okokat sem; legfeljebb annyit, hogy egy fővárosban végzett felmérés adatai szerint a vizsgálatba bevontak csaknem 40 százaléka a sötétedés után veszélyben érzi magát.
Most a szememre hányhatja valaki, hogy minek kell itt ijesztgetni, amikor holnap kezdi tárgyalni az Országgyűlés a büntetési tételeket súlyosbító Btk.-javaslatot. A szemrehányás alaptalan, mert a súlyosbítás részben alatta marad az elvárásoknak, részben pedig a bűnüldözési feladatok közül csupán a már pusztító, járványos betegséget kezeli.
Az orvostudomány is gondot fordít arra, hogy a járvány kialakulását védőoltásokkal vagy egyéb eszközökkel megakadályozza. A bűncselekmény, a bűnelkövetési járvány megállításának a varázsigéje: a bűnmegelőzés. Arisztotelész már kétezer évvel ezelőtt felhívta a figyelmet a bűn megelőzésének szükségességére. Beccaria pedig a XVIII. században megfogalmazta azt az alapvető tételt, hogy jobb megelőzni a bűntetteket, mint büntetni azokat.
A bűnmegelőzésnek roppant gazdag a nemzetközi és a magyar szakirodalma. Az Európa Tanács miniszteri bizottsága 1987-ben fogadta el a bűnmegelőzés szervezéséről szóló ajánlást, és 1990 után - sőt, azt némileg megelőzően is - nálunk is sorban jelentek meg a kérdéssel kapcsolatos tanulmányok, sőt a gyakorlati megoldásokat tartalmazó programtervezetek.
Abban mindenki egyetért, hogy a bűnmegelőzés bonyolult, összetett feladat; a hatékonyságához nem elegendő a büntetések szigorítása, a több rendőr, hanem elengedhetetlen a kormány, az önkormányzatok, a rendőrség, a civil szervezetek, a lakosság és a média együttműködése.
Az együttműködésben érdekeltek részfeladatai is tisztázottak.
A kormány felelős az állampolgárokat ért sérelmek megtorlására alkalmas kriminálpolitikáért; a korrupciót és a feketegazdaságot letörő, kiszámíthatóbb közteherviselést megteremtő gazdaságpolitikáért; a bűnözési alkalmakat megszüntető szociális, oktatási és foglalkoztatási, települési és tájékoztatáspolitikáért; valamint a pénzügyi feltételek biztosításáért.
A bűnmegelőzés fő letéteményesei kétségtelenül az önkormányzatok, hiszen a lakosságot legközvetlenebbül érintő problémákat ők ismerik, a helyi bűnözés alakulását, jellegét, súlypontjait, okait és következményeit ők tudják a legjobban átlátni, s az anyagi feltételek állami biztosítottsága esetén a kezelési, megoldási stratégiákat kidolgozni és megvalósítani.
A társadalom minden egyes tagjának egyénileg is mindent el kell követnie annak érdekében, hogy se ő, se mások ne váljanak bűncselekmény áldozatává. Jobban kellene figyelni egymásra, igénybe venni a korszerű vagyonvédelmi eszközöket, és szakítani azzal a közömbösséggel, amelyik csak tétlen szemlélője egy közösen megállítható erőszaknak.
Nagyobb szerepet kell biztosítani a civil szervezeteknek és a tájékoztatási feladatokat ellátó médiának.
A kormány 1995. május 17-i határozattal hozta létre az Országos Bűnmegelőzési Tanácsot; elkészült a - nem tudom, hányadik - bűnmegelőzési program; a közbiztonságról konferenciát tartott. Csak éppen a történet elvarratlan és befejezetlen, mint egy Schubert-szimfónia.
Persze azért annyi történt, hogy a belügyminiszter úr a rendészeti bizottságban kijelentette: a bűnmegelőzés alapvetően kormányzati feladat. Háromszoros éljen, mert legalább megvan a felelős, és megvan az, akihez fel lehet tenni a kérdést, hogy a kormány mikor szándékozik végre - a kormányprogram is megígérten - leszállni az elmélet és a csodálatos elképzelések éteri magasságából a földi bugyrokba. Mikor szándékozik megvalósítani a bűnmegelőzési programot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy elmúljék végre a járványveszély, és csökkenjen a bűncselekmények száma? Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
(15.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me