DR. KÁDÁR BÉLA

Full text search

DR. KÁDÁR BÉLA
DR. KÁDÁR BÉLA (MDF): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, nincs nagy vita akörül, hogy valamennyi politikai erő óhajtja az infláció csökkentését és a gazdasági növekedés megélénkítését. Nyilvánvaló, hogy az eddigi növekedési teljesítményektől senkinek nem áll el a lélegzete, és valóban rendkívül nagy horderejű volna egy aktívabb konjunktúrapolitika kibontakoztatása, mert a jövő évi európai uniós tárgyalások megindulásakor azért a felzárkózási teljesítmények is latba esnek, és minél erősebb a gazdasági növekedés, annál nagyobb a kihasználatlan tartalékok, termelőkapacitások, munkaerőkapacitások kiaknázása, aminek önmagában is inflációcsökkentő hatása van.
De nem közömbös, hogy az inflációcsökkenést milyen áron érjük el. Úgy gondolom, megszavazhatjuk most azt a bizalmat, hogy az ez évi bejelentett intézkedések nyomán, nevezetesen a vámcsökkentések, importpótlék-csökkentések, statisztikai és vámkezelési illetékek csökkentése nyomán olyan importverseny-kiéleződés lesz, ami az infláció növekedési ütemét leviszi egy-két százalékponttal a novemberben látható, az akkori kormányzati számítások alapján kalkulálható mértékeknél. De tisztelettel kérem a kormányzat figyelmét arra ráirányítani, hogy az importverseny kiéleződésével bekövetkező inflációcsökkentés és importnövekedés - az ellenható intézkedések hiányában - a kereskedelmimérleg-deficitet növeli, a magyar belföldi termelők versenyképességét csökkenti, egészségtelen társadalmi fejleményekhez vezet. (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.)
Ilyen esetekben tehát nagyon erőteljes rásegítő intézkedés lenne szükséges a magyar termelők versenyképességének erősítése érdekében (Az elnök ismét a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.), annak érdekében, hogy a kecske is meg a káposzta is, azaz a megélénkülés és az inflációcsökkenés is megmaradjon. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me