DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Orosz képviselő úrnak szeretnék válaszolni. Sajnos az a kérdés, hogy az egészségbiztosítás - most teljesen mindegy, milyen típusú - vezetése megtesz-e mindent annak érdekében, hogy a költségvetési tételei úgy alakuljanak, hogy ne kelljen mindig arra számítania, hogy a kormány majd kifizeti ezeket a tételeket - ebben sajnos nagyon szűk a mozgástere, meg kell hogy mondjam. Tudniillik Magyarországon az egészségügyi ellátásra való jogosultság kötelező és mindenkire kiterjedő biztosítási jog. Az Egészségbiztosítási Önkormányzat törvénybe foglaltan nem teheti meg, hogy bizonyos ellátási formákat nem fizet ki.
Márpedig az egészségügyi ellátórendszerből beérkező kimutatások alapján - már ameddig legalábbis ilyen teljesítményarányosan történt a kifizetés - ki kell hogy fizesse a betegek utáni ellátást. Tehát a nagy számokat tekintve, a nagy költségvetési tételeket tekintve az Egészségbiztosítási Önkormányzatnak igen szűk mozgástere van. Miközben ki kell fizetnie a jogosultak ellátását, aközben ott van a megszabott költségvetési tétel, legfeljebb bizonyos átcsoportosítási lehetőségei vannak, de ezek is rendkívül szűk körűek.
Más kérdés azokkal a tételekkel való gazdálkodás, amit itt elmondott - tehát a működési költségvetés, a bizonyos szabad keretek és a vagyongazdálkodás -, ahol bizony egészen másfajta gazdálkodásra lett volna szükség, lényegesen nagyobb gondosságra, lényegesen nagyobb odafigyelésre; és bizony, nagy valószínűséggel, az esetek nagy részében tisztességre is, hiszen itt lehet érzékelni a háttérben. De ez majd a bíróság dolga lesz, hogy kimondja, ki hol és mit követett el. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az időkeret.) Tehát nem olyan egyszerű a kérdés, mint ahogy első ránézésre tűnik, ezért a felügyelőbizottság egy közvetlen (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az idő leteltét.) és állandó ellenőrzést garantálhatna.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me