DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Csatlakozni szeretnék Pusztai Erzsébet felszólalásához. Módosító javaslatok csomagja látszik körvonalazódni, ami azt célozná, hogy az egész delegálás rendszerét az ÉT-n kívül kellene egy kicsit kiszélesíteni, és a '93-as tb-önkormányzati választásoknál alkalmazott törvény alapján lehetne regisztráltatni úgy a munkavállalóknak, mint a munkaadóknak, és országos szervezetként elismertetni magukat. Tehát ez lenne az egyik elmozdulási pont ettől a törvényjavaslattól.
A másik pedig az, hogy kiszélesedne az önkormányzatokba delegáltak köre, és valószínűleg meg tudnának jelenni a települési önkormányzatok a munkaadói oldalon.
A másik komoly gond ezzel a törvényjavaslattal, hogy nem egyforma módon szerepelnek - jelen pillanatban sem - az önkormányzatokban a munkavállalók és a munkaadók, tehát azonos típusban kellene létrehozni a két oldalnál a képviselőket. Most tehát mindenképpen a delegálást tartjuk jónak erre az átmeneti időszakra, másrészt a törvény hatályát egy átmeneti időszakra javasolnánk, ez 2000. január 1-jéig szólna. Addigra lezárulnak azok a reformfolyamatok, amelyek átalakítják a nyugdíjbiztosítást és az egészségbiztosítást, és akkor vissza lehetne térni egy olyan választási rendszerhez, amelynek alapján a biztosítottak választanának; tehát meg lehetne oldani Magyarországon azt a választást, hogy a járulékfizetők válasszanak maguknak önkormányzatot.
A delegálás és a választás kérdése nagyon nagy szórást mutat nemzetközi vonatkozásban. Ilyen típusú választásokat, amit Pusztai Erzsébet javasolt, csak Németországban tartanak, általános szociális választásokat; a legtöbb helyen delegálják az önkormányzatokat. Tehát a delegálást mint elvet el lehet fogadni, mert ennek van nemzetközi tapasztalata - a gyakorlatban is -, és ezt mi most csak átmeneti időszakra gondolnánk.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me