DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! 1995 júliusában az Országgyűlés megválasztotta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát és általános helyettesét, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosát és az adatvédelmi biztost. A négy országgyűlési biztos működésének másfél éve igazolja ennek az új jogintézménynek, az állampolgárok jogainak védelmét elősegítő ellenőrző szervnek a létrehozását.
A megválasztás óta eltelt időszak tapasztalatai ugyanakkor a biztosok feladatainak ellátásával kapcsolatban felvetettek néhány gyakorlati problémát, amelyet a biztosok megfelelő működése érdekében rendezni szükséges. A biztosok számos esetben végeznek olyan vizsgálatot, amelynek során állam- vagy szolgálati titok birtokába jutnak. Ez pedig megköveteli, hogy a biztosok titokminősítési jogkörrel rendelkezzenek. Ezért a javaslat az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény módosításával megteremti a biztosok minősítési jogát.
Az országgyűlési biztosoknak - közjogi helyzetükre tekintettel - ugyancsak indokolt önálló jogcímen biztosítani a diplomata útlevél használatát, melyre jelenleg nem jogosultak. A külföldre utazásról és az útlevélről szóló törvény módosításával a javaslat feljogosítja a biztosokat a diplomata útlevél használatára. Az országgyűlési biztosok büntetőjogi védelmét is indokolt egységesen meghatározni. Jelenleg ugyanis az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa nevesítve van a Btk.-ban mint hivatalos személy. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesét és az adatvédelmi biztost csak a feladatköre minősíti hivatalos személynek. Ezért az egységes szabályozás érdekében a javaslat kiegészíti a Btk. vonatkozó rendelkezését.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a javaslat elfogadásával tegyék lehetővé az országgyűlési biztosok gyakorlati tevékenységének megfelelő ellátását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me