DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Rövid felszólalásomban egyfelől arról szeretnék szólni, hogy annak idején, amikor jogállamiságunk helyreállításáról volt szó, merült fel, hogy ne egyszerűen a korábbi jogállami intézményeknek egy restaurációja szülessék meg, hanem áttekintve azokat a fejleményeket, amelyek a jogállamiságunktól megfosztottságunk idején Európában vagy - ha úgy tetszik - a parlamentáris világban megtörténtek, ezekből vonjunk le következtetéseket, és mintegy egészítsük ki jogállamiságunk oszlopait újabbakkal.
Alkalmam volt akkor véleményt nyilvánítani a tekintetben, hogy a világszerte ombudsman-intézménynek nevezett intézmény beiktatásának a magyar jogállamiság keretei közé sok indoka van. Nagy örömmel mondhatja az ember, visszatekintve az azóta eltelt időszakra - pontosabban arra, hogy végül is, ha nem is könnyen, de megszületett az ő működésüket szabályozó törvény, megtörtént az első sorozat ombudsman-választás -, hogy ez az intézmény bevált; és az az enyhe szkepszis, amivel például svéd barátaink 1989 őszén a Dagens Nyheter hasábjain is egy interjú kapcsán fogadták ezt a szándékunkat, ez a szkepszis indokoltan oldódhatott, mert hiszen az ombudsman-intézmény - vagy ahogy nálunk nevezzük: az országgyűlési biztosok intézménye - bevált, fejlődőképesnek bizonyult.
A mostani jogszabály néhány kiigazítása jelzi, hogy az intézmény természetesen további működése során - amelynek eredményességére joggal számíthatunk sok oknál fogva - további csiszolásra, kiegészítésre szorul. A konkrétumok tekintetében az elhangzottakhoz csatlakozni tudok. Egyetlenegyre szeretném felhívni a figyelmet. Amikor az ombudsmanok működését az Országgyűlés helyeslően igyekszik megerősíteni, és figyelemmel van ennek jogi vonzatára, indokolt, hogy az anyagi tekintetben juttatott elismerés politikusan segítse ezt a munkát. Minden alkalommal, ha módom van rá - és ez alkalommal is megtettem bizottsági ülésen -, föl szoktam hívni a figyelmet: ha intézményes támogatást kap valamilyen szervezet, nagyon szerencsés, ha ez az intézményes támogatás a benne dolgozók érdeme szerint a legkülönbözőbb kategóriákat együttesen érinti. Magyarán mondva - s részben ezért is szólalok fel, bizonyos értelemben reparálhatatlan helyzetben, de talán a tanulságaira figyelmeztetve -, szerencsés az, ha egyszerre nyílik meg a lehetőség a vezetők anyagi elismerésének tényére és ennek támogatására, ugyanakkor a hivatali, a szervezetben működőkére ugyanabban az időben.
(17.00)
Tisztában kell lennünk azzal, hogy általában sem és nehéz anyagi viszonyok között sem szerencsés, ha a vezetők anyagi elismerése elválik a beosztottak anyagi elismerésétől. Ez feleslegesen támaszt feszültségeket, néha az eredeti céltól eltérően éppen a vezetők számára.
Kérem - ennek a jól működő szervezetnek a példáját figyelembe véve -, máskor az ilyen természetű előterjesztéseknél és a támogatás pénzügyi feltételeinek megteremtésénél ilyen körülményekre is figyelemmel lenni! Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me