ASZÓDI ILONA KATALIN

Full text search

ASZÓDI ILONA KATALIN
ASZÓDI ILONA KATALIN (független): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt években a bűnözésnek szinte minden formája megszaporodott, sőt gyarapodtunk új formáival is. Azt hiszem, ennek egyenes következménye az, hogy indokolt a büntető törvénykönyv módosítása, és indokolt az, hogy az Igazságügyi Minisztérium is fellépjen ezek ellen a bűntények ellen a maga eszközeivel.
Azt gondolom, hogy akkor, amikor a szankcionálási rendszerről beszélünk, szükség van arra, hogy a jelenlegi szankcionálási lehetőségeket differenciáljuk, szükség van arra, hogy szélesebb skálán gondolkozzunk a különböző szankciókban.
Azt hiszem, a büntetés kérdése a történelem során is örökzöld volt; mindig foglalkoztatta az embereket, a közvéleményt, foglalkoztatta az írókat is. Dumas-nál és Jókainál is olvashattuk azt, hogy 333 neme van a lopásnak, és ebből 33 az, amit büntetnek. Ez azt jelzi számomra, hogy már akkor is - és ez még igazából ma is érvényben van - és ma is tulajdonképpen a politikai akarat az, amely eldönti, hogy ebből a 333-ból melyik az a 33, amelyet büntetünk.
Vajon csak ezt a 33-at kellene-e büntetni vagy pedig esetleg még többet? Azt hiszem, erre mindenképpen igennel kellene válaszolnunk. Azt, hogy ez a törvényjavaslat erre lehetőséget ad-e vagy sem, ezt sokan kritizálják, sokan védik. Én a magam részéről ezt nem tudom, nem is akarom megítélni, hiszen nem vagyok szakmabeli; azonban mindenképpen azon az elvi alapon állok, hogy lehetőleg a legtöbb bűntényt, amit a közvélemény annak tart, azt a jövőben büntetni kell.
Az is biztos, hogy a kormány teljesítménye a közvélemény megítélése szerint ezekben a kérdésekben meglehetősen rossz.
(11.20)
Éppen a tegnapi Népszavában lehetett olvasni, hogy hogyan értékeli a közvélemény a kormány teljesítményét, többek között a bűnözés visszaszorításával kapcsolatosan, többek között az igazmondással kapcsolatosan, többek között a korrupció visszaszorításával kapcsolatosan, és bizony azt láttuk a Népszavában megjelent számokban, hogy ez a teljesítmény nem túl jó a közvélemény álláspontja szerint.
Az a meggyőződésem, hogy a bűnözésben visszatartó erő a szankciók súlyossága is. Tisztában vagyok azzal, hogy önmagában, sőt bizonyos esetekben esetleg nem, de általában véve az a véleményem: meg kell adni a büntető törvénykönyvben a lehetőséget arra, hogy szigorúbban is büntethessenek a bíróságok, adott esetben személyre szabottan. Az igazságügy-miniszter úr, államtitkár úr is többször kifejezte, hogy nem annyira a büntetés mértéke az, ami visszatartó, hanem sokkal inkább a felderítés; az a visszatartó erő, amikor elkapják a bűnözőket. Ebben minden bizonnyal igaza van, és én ezzel nem is akarok vitázni, mindössze azt állítom: az Igazságügyi Minisztériumnak nem az a dolga elsősorban, hogy egy olyan törvény tárgyalásakor, amikor kifejezetten a büntetésről van szó, a felelősséget áttolja vagy áthárítsa más területekre. Egyetértek azzal, hogy a Belügyminisztériumnak is megvannak a maga további lehetőségei még arra, hogy a felderítésben javítson a munkáján, de most nekünk arról kell beszélnünk, hogy megadjuk a lehetőséget a büntető törvénykönyvben a büntetések visszaszorítására, és az a véleményem, hogy ebben bizony szigorítani is kell.
Úgy gondolom én is - és azt hiszem, nem vagyok ezzel egyedül -, a közvéleményben is eléggé elterjedt az a vélemény, hogy manapság a börtönök tyúktolvajokkal vannak tele. Ez alatt azt értjük, hogy azok az emberek, akik a társadalom perifériáján élnek, akik kiszolgáltatottak egyébként is, akiknek kevésbé vannak jó kapcsolatai arra, hogy megvédjék saját magukat, azok bekerülnek a dutyiba, és ez nekünk, állampolgároknak nagyon sokba kerül, holott adott esetben számukra más büntetés is kiszabható lenne. Ebben az értelemben tulajdonképpen a törvényjavaslat egy számomra nagyon rokonszenves tételt, paragrafust is tartalmaz, miszerint szélesebben engedi alkalmazni a közérdekű munkát. Tehát lehetőség lesz arra, hogy több esetben közérdekű munkára büntessék azokat, akik ma esetleg a börtönökben a helyet foglalják. S merem remélni, hogy a megüresedett helyekre viszont azok kerülnek, akiket a közvélemény nagyon szívesen odajuttatna, esetleg pontosan azok, akik az államkasszából milliókat, sok milliót vagy milliárdokat vesznek ki. Tehát azt látom, hogy sajnos ezek a súlyos vagyon elleni bűncselekmények igazából nem nagyon büntethetők a súlyosságuknak megfelelően - az én véleményem legalábbis ez.
Mire gondolok? Úgy ítéli meg a törvényjavaslat, hogy a vagyon elleni bűncselekmény akkor súlyos, ha az 200 millió forint eltulajdonítása, lopása fölött van. Ez önmagában is számomra meglehetősen zavaró, és azt hiszem, hogy ebben a társadalomban nagyon sokan vagyunk, akik életünkben nem láttunk még nem 200 millió forintot, de lényegesen kevesebbet sem együtt. És lehet, hogy az állami költségvetéshez képest ez a 200 millió nagyon kevés, de amikor egy törvényjavaslatról van szó, akkor a törvényjavaslatot magát nem az állami költségvetés méreteihez kellene mérni, hanem sokkal inkább a közvélekedéshez, hiszen végül is a közvélemény felé is politizálunk egy-egy törvényjavaslat elfogadásával. Én nagyon magasnak tartom a 200 milliós minősített határt, tehát azt, hogy 200 milliótól nevezzük súlyosnak a vagyon elleni bűncselekményeket, ezt rendkívül magasnak tartom. Nem beszélve arról - ami már az előttem szólók részéről is elhangzott -, hogy ennek a büntetési tétele adott esetben olyan alacsony is lehet, mint ha mondjuk, valaki 5 milliót lop el. Természetesen lopni 5 milliót sem és 200 milliót sem ildomos, de azért mégis különbséget kellene tenni büntetési tételben, sokkal határozottabban különbséget kellene tenni, mint ahogy ez jelenleg megfogalmazódik a törvényjavaslatban.
A gondolatot befejezve, bezárva: úgy gondolom, hogy inkább ezeken a területeken kellene azokat a bűnelkövetőket elkapni, a börtönbe zárni, és azokra a helyekre bedugni őket, ahonnan, mondjuk, a közérdekű munkával kiveszünk tyúktolvajokat.
Ennyit szerettem volna általánosan elmondani laikusként a büntető törvénykönyv módosításával kapcsolatosan.
Egy dolgot viszont konkrétan, egy olyan dolgot, ami a büntető törvénykönyv jelenlegi módosításából kimaradt, és úgy gondolom, nagyon nagy hiba, hogy ez kimaradt. Az a véleményem, hogy a büntető törvénykönyvbe bele kell foglalni azokat a paragrafusokat, amelyek a borhamisítás elleni fellépésre lehetőséget adnának. (Dr. Csákabonyi Balázs: Benne van!) A jelenlegi törvényjavaslatban ilyen passzus nincs. (Közbeszólások: De van!) Nincs. A régiben sincs, tudniillik… - pontosabban van, rögtön el fogom mondani, hogy hogyan van benne: gyakorlatilag teljes egészében lehetőség van a kijátszására. Azt gondolom, hogy amikor a büntető törvénykönyvet módosítjuk, akkor erre oda kellene figyelni.
A borhamisítás - mindannyian tudjuk, felhívtuk rá a figyelmet számosan és számos helyen - egy régiónak és azt hiszem, a magyar borászatnak is a legnagyobb problémája ma Magyarországon, a borpiacnak mindenképpen. Az MSZP elnök asszonya (Sic!) eljött Kiskőrösre és elmondta, megnyugtatva az ottani állampolgárokat - azokat, akik sose hamisítottak és akiknek anyagi kára származik abból, hogy bizonyos elemek nyugodtan hamisíthatnak -, hogy a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a borhamisítást visszaszorítsa. A borhamisítás méreteiről tudunk, erről nem szeretnék regélni. Az adóbevétel-elesés, pénzügyi államtitkár úr, jelentős. 1988-ban - szakértők adataira támaszkodom - 5 milliárd forint volt az adóbevétel, '96-ban 1 milliárd a borból. Úgyhogy az államkasszának is igen fontos lenne, sok milliárdos bevételt jelenthetne, ha tennének ellene. Nem beszélve arról, hogy a borpiacon nem lennének azok a zűrök, amik most vannak, és nem lenne ilyen elégedetlenség az adott régióban, mint amilyen most van.
A borhamisítás visszaszorítása politikai akarat kérdése. Vagy akarunk ellene tenni, vagy nem. Számomra ez a törvényjavaslat, ez a módosítás azt mutatja, hogy igazából deklaráljuk az akaratot, valójában azonban nem tesszük bele azokat a passzusokat, amelyek szerint valóban a rendőrség eljárhatna.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elküldte a kormány számára a saját javaslatait tételesen, amelyekből - szintén ezen szervezet véleménye szerint, és magam sem láttam a javaslatban - egyetlenegy passzus nem került be. A jelenlegi szabályozás szerint a Btk. 279. §-a alapján az egészségre ártalmas termékek előállítása és tartása tilos.
(11.30)
Azon azonban el lehet vitatkozni egy darabig - főleg egy olyan korrupcióval átszőtt helyen, mint a borhamisítás -, hogy a hamis bor ártalmas-e az egészségre vagy sem. Ha akarom, ártalmas, ha akarom, nem ártalmas. Azt gondolom, ebben az esetben mindenképpen tisztán kellene fogalmaznunk, pontosan annak érdekében, hogy lehetőség legyen a fölgöngyölítésre és az elkapásra, amiről korábban beszéltünk.
Nem rendelkezik a Btk. arról, hogy a hamis bor - ezzel a szóval, hogy hamis - előállítása és tartása tilos lenne. Tehát ilyen szó nem szerepel a Btk.-ban. Nem beszélve arról, hogy az elkobzás sem vonatkozik a hamisként megjelent fogalomra. Magyarul: a jelenlegi Btk.-szabályozás marad érvényben, amire választókerületemben rendőrségi körökben azt mondják, hogy rengeteg lehetőséget, lyukat hagy; ez a törvényjavaslat pedig nem tartalmazza azokat a módosításokat, amelyek ezeket a lyukakat betömnék.
Még egyszer mondom: politikai akarat kell ahhoz, hogy vissza akarjuk-e szorítani a borhamisítást. Ez a politikai akarat nincs meg, vagy ha meg is van, a cselekvés ebben a törvényjavaslatban mindenesetre nem mutatkozott meg számomra. Szeretném elmondani, néhány képviselőtársammal együtt gondolkodunk azon - tudniillik ezeket a passzusokat módosító javaslattal sem lehet hozzákapcsolni a kormány által benyújtott törvényjavaslathoz -, hogy egy új törvénymódosító javaslatot fogunk e tárgyban benyújtani, és nagyon kérem a kormányt, hogy támogassa majd ezt a módosító javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me