DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Maros megyei prefektus ebben a közleményében a helyi közigazgatásról szóló 69. számú törvényre hivatkozott, amely, sajnos, valóban érvényben van Romániában, és amely kimondja, hogy az állampolgárok és a hatóság közötti érintkezés hivatalos nyelve az államnyelv. Ez ellentétes az alapszerződéssel, ahogy képviselő úr mondta, méghozzá pontosan az alapszerződésnek azzal a pontjával, amely kötelező jogi érvénnyel vezeti be a 1201. már idézett ajánlását.
Victor Ciorbea román miniszterelnök március 12-ei budapesti látogatása során tájékoztatást adott arról, hogy a román kormány a közeljövőben szándékozik - több más törvény mellett - ezt a 69. számú, helyi közigazgatási törvényt is megváltoztatni, és ez végre megnyitja az utat az előtt, hogy szabadon használhassák a kisebbségek az anyanyelvüket - nem csak a magyarok, a németek és mások is a hivatalos érintkezésben.
Sajnos, ami Marosvásárhelyet illeti, azt hiszem, tisztelt képviselőtársaim előtt nem ismeretlen, hogy ebben a városban már sokszor voltak feszültségek, itt működik az Avram Iancu nevű szövetség - ez a szélsőségesen nacionalista román szervezet -, sajnos, a helyi hatóságok munkájára is van hatással. Itt történt ama nevezetes, 1990. évi március pogrom is.
Mi a magunk részéről azonban abból indulunk ki, hogy az alapszerződést követően - és különösen Constantinescu elnök úr és Ciorbea miniszterelnök úr hatalomra kerülését követően - a magyar-román viszony légkörében alapvető változás van, és ez a változás nemcsak protokolláris, nemcsak felszíni és felületi; nyolc új egyezményt írtunk azóta alá, a kolozsvári főkonzulátus megnyitás előtt áll. Az RMDSZ képviselői részt vesznek a kormányban, az RMDSZ-nek prefektusa és alprefektusai is vannak - sajnos nem Maros megyében, de máshol az országban; tehát ők maguk is rendelkeznek azzal a lehetőséggel, hogy törvényes érdekeiket érvényesítsék.
A magunk részéről természetesen figyelemmel kísérjük, és minden eszközzel az alapszerződés betartását, illetve teljesítését szorgalmazzuk. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me