DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Győr-Moson-Sopron megyei mentőszolgálat főorvos asszonya már 1992-ben javasolta, hogy létesüljön Pannonhalmán mentőállomás. Pannonhalma kistérségi központ.
(16.10)
Az új mentőállomás tizenegy település - Pannonhalma, Écs, Ravazd, Tarjánpuszta, Nyalka, Mezőörs, Győrasszonyfa, Tápszentmiklós, Táp, Pázmándfalu, Győrság - tizenkétezer lakójának biztosítaná azt az európai követelményt, hogy a mentőautó a hívást követő 15 percen belül a betegnél legyen. Jelenleg ez az időtartam - úgy a téli útviszonyok között, mint a nyári idegenforgalmi idényben - 30-40 perc. Az emberélet drága; 5-10 perc késedelem is tragédiát okozhat. Győrből a mentőautó - a statisztikáink szerint - naponta 5-6 ízben is jön ebbe a térségbe, és sajnos, már nem egyszer előfordult, hogy késve érkezett.
A mentőállomás létesítésének érdekében az érintett önkormányzatoknak kellene felépíteniük a mentőállomás épületét, kiszolgáló egységeit és biztosítani azok fenntartását. A tervek szerint a megyei mentőszolgálat biztosítana szükséges számban mentőautókat, személyzetet, segédanyagokat s ezek anyagi költségeit.
Az önkormányzatok tenni kívánnak: Pannonhalma önkormányzata felajánlott egy tulajdonában lévő ingatlant, azonban ennek átalakítási költsége a célnak megfelelően 10 millió forint lenne. Sajnos, az említett községek önkormányzatai a napi túlélésért való küzdelem mellett csak szerény anyagi hozzájárulással tudják az ügyet előmozdítani. A pénz összegyűjtésére az önkormányzat alapítványt is létrehozott, de nemcsak az önkormányzatok szegények, hanem a lakosságnak is gondjai vannak - ezt mindannyian tudjuk -, így nehezen jön össze a szükséges összeg.
Kérdezem a tisztelt miniszter urat, hogy milyen segítséget tud nyújtani a minisztérium a mentőállomás létrehozása érdekében. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me