NIKOLITS ISTVÁN

Full text search

NIKOLITS ISTVÁN
NIKOLITS ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm az irányomban kifejezett szimpátiáját, és erre alapozva szeretnék tényszerű választ adni az ön által leírt kérdésekre.
(15.10)
A miniszteri kabinethez érkezett bejelentés alapján ellenőrzést indítottam el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál és az Információs Hivatalnál. Ez az ellenőrzés alátámasztotta, hogy az Információs Hivatal egy ügyben szabálytalan munkát végez. Ezt követően az ügy felmérése érdekében tényfeltáró vizsgálatot indítottam, amelynek megállapításai igazolták az Információs Hivatal szabálytalan működését.
A szabálytalan működés pontos tartalma, a konkrét szabálytalanságok és azok indoka csak egy részletes, az Információs Hivatalban lefolytatott fegyelmi vizsgálat során volt megfelelően megállapítható.
Ez az eljárássorozat 1996. november közepétől '97. március elejéig, a fegyelmi vizsgálat lezárásáig és a fegyelmi határozatok meghozataláig tartott. Csak ezen iratok és adatok birtokában vált az ügy számomra egyértelműen megítélhetővé. Az iratok alapján kiderült, hogy országgyűlési képviselőre vonatkozóan sem szabályos adat- vagy információgyűjtés, sem megfigyelés, azaz konkrét, célzatos munkavégzés nem volt. A fegyelmi eljárás azonban egyértelműen bebizonyította, hogy az Információs Hivatalban többek között szabálytalan adatkezelés történt, és ennek egy része a nemzetbiztonsági törvény 15. § (3) bekezdésébe ütközik, melyet ön is idézett.
Nem felel meg tehát a valóságnak képviselő úr azon állítása, hogy a fenti tényekről a fegyelmi eljárás vége előtt már korábban meg tudtam volna bizonyosodni. Amint ezen adatok rendelkezésemre álltak, a nemzetbiztonsági bizottságot haladéktalanul tájékoztattam.
Nem igaz az sem, hogy erre a botrány kipattanása után került sor, mint ahogy azt ön interpellációs írásos szövegében állítja, hiszen az ügy csak a bizottsági tájékoztatás után került nyilvánosságra. A bizottság haladéktalan tájékoztatása tekintetében tehát a törvény előírásait maradéktalanul betartottam.
A nemzetbiztonsági bizottság ülését közvetlenül megelőzően az Országgyűlés elnökét pusztán arról értesítettem, hogy törvényben foglalt kötelezettségemnek eleget téve a bizottságot tájékoztatni fogom az Információs Hivatal szabálytalan működésével kapcsolatos ügy részleteiről, amely ügy keretében a házelnök neve is szerepel. Tettem ezt azért, mert a házelnök minden bizottsági anyagba betekinthet, és így az ügy nem marad előtte rejtve.
Ugyanakkor nem felel meg a valóságnak, hogy a két kormánypárt frakcióját kimerítően tájékoztattam volna. Az SZDSZ frakciójával szervezett formában soha nem találkoztam, az MSZP frakciójának pedig tegnap adtam először tájékoztatást.
Az ügyben érintett országgyűlési képviselők neve a sajtóban jelent meg. Tőlem az érintett képviselők érdemi tájékoztatást nem kaptak. Ugyanakkor a sajtótájékoztatómon elhangzott egyik kérdésre, amely egyértelművé tette, hogy további nevek felmerülése várható, az ügyben érdemben nem szereplő, nem érintett, de az iratanyagban megemlített neveket ismertettem. A neveket azzal a kifejezett kéréssel mondtam el a sajtótájékoztatón, hogy nehogy bármely híradás e személyeket az ügyben érintettként jelölje meg.
Kiss Gábor képviselő úrral kapcsolatos kérdésére megerősítem Demeter Ervin képviselő úrnak a múltkor adott válaszomat: a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok nem foglalkoztattak és nem foglalkoztatnak együttműködő ügynökként, informátorként országgyűlési képviselőket. Kiss Gábor úr az Információs Hivatal részére adatokat nem szolgáltatott, tudtával ilyen lépésre nem került sor. Remélem, hogy ezzel a nagy nyilvánosság előtt Kiss Gábor képviselő úr szerepét tisztáztam, a vele kapcsolatos kérdésekre egyértelmű választ adtam.
A fegyelmi eljárás lefolytatását követően az Információs Hivatal főigazgatója bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett, amelyet a katonai ügyészség jelenleg vizsgál.
Tájékoztatásom után a nemzetbiztonsági bizottság egyhangúlag úgy döntött, hogy az ügyet saját hatáskörében kivizsgálja.
E két folyamatban lévő eljárás miatt képviselő urat a fegyelmi eljárásra vonatkozóan tájékoztatni nem áll módomban, mint ahogy azt interpellációs kérdései között szerepeltette.
Képviselő úr, köszönöm a kérdéseit, és kérem tisztelettel válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me