VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Valóban teljes mértékben osztjuk Surján László véleményét, miszerint ami az egészségbiztosítás háza táján folyik, az kaotikus, anarchikus állapotokra utal. Maguk a biztosítottak, a betegek sem értik egészen, hogy mi történik ezeknél az intézményeknél, és az ember joggal teheti föl azt a kérdést, hogy vajon ezek a személyi problémák, ezek a vezetési válságok mibe kerülnek az adófizetők számára, azon polgárok számára, akik a járulékaikat ezekbe az alapokba befizetik.
Hadd mondjak el egy ide illő példát, amelyet egy parlamenti delegáció tapasztalhatott meg nemrégen Bajorországban! Az egyik kistelepülésen a helyi körzeti orvos elmondta nekünk, hogy 800 beteg tartozik hozzá; de abban az esetben, hogyha egy illető, mondjuk, egy adott évben egészséges, nem keresi föl a betegbiztosítást, nem szorul orvosi ellátásra, akkor visszakap térítést a befizetett járulékából.
Ettől mi még elég messze vagyunk, és talán nem is szerencsés összehasonlítani a német és a magyar viszonyokat, akár a jövedelmiről, akár az adminisztrációs viszonyokról beszélünk. De talán nem volna haszontalan, ha az egészségbiztosításban is, vagy a kormányzatnál, a népjóléti tárcánál ilyen megoldásokon törnék a fejüket néhányan.
Mi tehát a teendő? Nem hiszem, hogy pusztán a Népjóléti Minisztérium vizsgálóbizottságának a felállításával orvosolni lehet ezt a problémát. Ez sokkal mélyebb, sokkal komolyabb rendszerbeli problémákra utal, ami az önkormányzatnál most előállt. Kiderült az, amit mi 1992-ben, '93-ban elmondtunk, hogy az önkormányzati modell alkalmatlan az egészségbiztosítás működtetésére.
Mi tehát továbbra is fönntartjuk azt a javaslatunkat, hogy felügyelőbizottságra van szükség. A kormánynak három éve volt arra, hogy valamilyen megoldást erre a problémára találjon, még egy év van hátra, ez már azért túl kevésnek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) tűnik ahhoz, hogy itt érdemi lépés történjék. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me