DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. A képviselő úr írásban négy kérdést tett fel; noha csak kettőt sikerült elmondania, megpróbálok mind a négyre röviden válaszolni.
Az első kérdésére a válaszom: az óvodai nevelés országos alapprogramja a VI. fejezetben "elérendő fejlődési jellemzőként" fogalmazza meg az óvodáskor végére azt, hogy a gyermek ismerje a gyalogos közlekedés alapvető szabályait. Ezt később az iskolában a konkrét közlekedési ismeretek, képességek és készségek kiművelése követi.
Sajnálatos, hogy képviselő úr - aki nyilván töviről-hegyire ismeri a nemzeti alaptantervet - figyelmét elkerülte a nemzeti alaptantervnek az a kitétele, miszerint az iskolának fontos feladata a tanulók felkészítése a közlekedésben való önálló részvételre, a közlekedés szabályainak alkalmazására és a helyes magatartási formák elsajátítására, a veszélyhelyzetek elkerülésére. Ezt a nemzeti alaptanterv utóbb több helyütt konkretizálja és pontosítja, különös tekintettel az "ember és társadalom" műveltségi területen, a 91., 94. és 98. oldalon, illetve az "életvitel és gyakorlati ismeretek" fejezetben a 225., 228., 230., 231. és 233. oldalon. Megítélésünk szerint tehát e tekintetben nem szorul korrekcióra a nemzeti alaptanterv.
Nem pontos a képviselő úr információja az említett két bizottságban történő részvétel ügyében sem: az illetékes főosztályvezető, illetőleg helyettes államtitkár a bizottság, illetőleg tárcaközi bizottság ülésein rendszeresen részt vesz, illetve gondoskodik a helyettesítéséről. Mindössze néhány esetben fordult elő, hogy elkerülhetetlen munkatorlódás miatt nem tudták képviseltetni magukat, de a tárcákkal való hagyományos jó kapcsolat ezen átsegítette a minisztériumot.
A képviselő úr által írásban feltett kérdésben foglalt alappal valóban a Közlekedési Minisztérium rendelkezik: felhasználásáról azonban évenként be kell számolnia a kormánynak, ilyen módon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) tehát az MKM kielégítő befolyással rendelkezik ennek a felhasználása felett.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me