DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A Történeti Hivatal elnökéről az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló 1996-ban módosított 1994. évi XXIII. törvény rendelkezik. Egy ilyen hivatal vezetőjének a kiválasztásánál véleményem szerint két feltételnek kell eleget tenni: egyrészt, hogy a rá vonatkozó jogszabály összeférhetetlenségi szabályainak megfelel-e vagy sem, másrészt pedig a szakmai alkalmasságnak.
Nos, nézzük! A hivatal elnöke ezen jogszabály szerint nem lehet az, aki a volt állambiztonsági szervek hálózati személyeként működött vagy azok jelentését megkapta; a törvény hatálybalépése előtti tíz évben valamely párt országos szervének tisztségviselője volt; illetőleg tagja volt a nyilaskeresztes pártnak vagy az '56-57-es karhatalomnak. Más összeférhetetlenségi szabályt a törvény nem tartalmaz. Ezt a törvényt a parlament hozta. Természetesen önöknek is lehetőségük lett volna arra, hogy módosító indítványokkal ezt az összeférhetetlenségi kört még bővítsük. Így tehát jogszabályi akadálya nincs a kinevezésének.
A másik pedig a szakmai alkalmasság. Szakmai alkalmasságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy immár tíz éve vezetője az ország legnagyobb szaklevéltárának, illetve titkára a levéltáros szakma önszerveződő közösségének, a Magyar Levéltárosok Egyesületének. Szeretném még megjegyezni, hogy '95-ben, amikor a belügyminiszter úr létrehozta az iratfeltáró bizottságot, ebben a bizottságba a Levéltári Tanács elnöke, Varga János úr delegálta nevezett személyt, az pedig köztudomású, hogy Varga János úr korábban a Demokrata Fórum országgyűlési képviselője volt. Úgy vélem, politikailag ezért sem vetülhet rá árnyék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me