DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mondják a kollégák a hátam mögött, hogy "jaj ne", és rövid legyek. Igen, megpróbálok rövid lenni, mégis, a téma fontosságára való tekintettel engedjék meg nekem képviselőtársaim, hogy annyit hozzátegyek, hogy lényegét tekintve az épített környezet és a természeti környezet most először kapcsolódik össze a jogalkotás szintjén, és reményeink szerint összekapcsolódik majd az igazgatás szintjén is.
(17.40)
Ez, úgy gondolom, az épített környezet védelme szempontjából egy olyan új szakaszt nyit meg az építészet történetében, amely - azt gondolom - méltó ennek a parlamentnek a munkájához. Szeretném megköszönni képviselőtársaimnak a módosító indítványokat, amelyeknek több mint 50 százalékát el tudtuk fogadni, elsősorban azért, mert jobbító szándékkal érkeztek ezek a módosító javaslatok és szakmailag pontosították a szöveget.
Nagyon jelentős vita volt az építészeti hatósági szervezet felállítása kapcsán, és úgy értékelem, hogy egy bölcs kompromisszum született e tekintetben az önkormányzatok, az építészeti hatóság és a szakma között. Fontosnak tartom azt, hogy az elkövetkezendő időszakban a törvény elfogadása után - mivel felmentés nem adható szakmai kérdésekben - remélhetőleg az építészhatósági munka szakmai követelményeinek és szakmai színvonalának javulása nagyon jelentős lesz.
Még egyszer szeretném megköszönni képviselőtársaimnak az együttműködést és a javaslatokat. Úgy ítélem meg, hogy a magyar építőipar - amely jelenleg a GDP 5,6 százalékát termeli Magyarországon, és amelyik több egyébként, mint egy ipari terület - a magyar építészeti kultúra része. Szeretném felhívni az önök figyelmét arra, hogy segítségükkel most először az épített örökség védelméről is rendelkezik a törvény. Úgy gondolom tehát, hogy kellő lelkiismerettel és joggal támogathatjuk a módosító javaslatokat.
Azoktól, akiknek a módosító javaslatát nem tudtuk elfogadni, elnézést kérek. Az indoka az, hogy egyrészt az a kompromisszum, ami például az építészeti hatósági munka esetében létrejött, kizár bizonyos olyan konstrukciókat, amelyeket mások szakmai lelkiismeretük okán - akár például az állami építésügyi hivatal - joggal képviseltet. Úgy ítélem meg, hogy számukra is talán az adhat mentséget, és azért kérem, hogy támogassák a végső kompromisszumot, mert úgy gondolom, hogy szakmai értelemben ez mégis egy előrelépés, úgy gondolom, hogy a szakmai munka ezen a területen is nőni fog.
Még egyszer köszönöm támogatásukat, és kérem, hogy a módosításokkal támogassák majd a törvényt. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me