DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! 1995 januárjában a Magyar Demokrata Fórum feltett egy kérdést, hogy mit tesz a minisztérium az iskolák megmentéséért. Akkor a válasz úgy szólt, hogy természetesen tesz, és májusra meglesz ez a program. Hogy melyik év májusára, az nem derült ki. Úgyhogy tulajdonképpen várhatunk '95-től kezdve, hogy talán idén májusban meglesz a program.
Én most nem általában az iskolák bezárásáról szólnék, hanem szeretném megkérdezni, hogy államtitkár úr, illetve a minisztérium mit tesz azért, hogy azokat az iskolákat, ahol kevesebb a gyerek, de nem néptelenedik el a környék, fokozatosan ne zárják be. Különösen megdöbbentő volt az a kérés - amellyel közel kétezren fordultak hozzám -, hogy Hejőcsabán be kívánják zárni a Gárdonyi Géza Általános Iskolát, ráadásul úgy, hogy előtte már bezárták a Gárdonyi Géza Fiókkönyvtárat, a Petőfi Mozit. Az egyetlen kulturális intézmény ezen a környéken ez az általános iskola.
Tudom, államtitkár úr el fogja mondani, hogy kevesebb a gyerek, azonban ha államtitkár úr figyelembe veszi azt, hogy ez az iskola rendelkezik sportudvarral, tornateremmel, akkor igazán nem jó megoldás az, hogy most ugyan integrációnak hívják - hiszen a 45. számú Általános Iskolával közös igazgatás alá kerül, és nem kerül bezárásra -, de mindannyian tudjuk, hogy előbb-utóbb ezek az iskolák bezárásra kerülnek, az épületüket pedig más használja fel.
Abban a reményben kérem államtitkár úr válaszát, hogy tesz valamit ezért a Művelődési Minisztérium. Annál is inkább, hiszen ez a minisztérium terjesztette elő azt a törvénymódosítást, amelynek az a következménye, hogy aki 1998-ban első osztályba lép, az már 18 éves koráig fog járni a közoktatási intézménybe. Kérem államtitkár úr válaszát: mit kíván tenni ez ügyben.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me