DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A borhamisítás valóban a magyar gazdaság és társadalom egyik legsúlyosabb problémája, a feketegazdálkodásnak is az egyik legsötétebb területe. És nem áll távol az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy bizonyos szférákról, például az olajszőkítésről nagyon sokan átnyergeltek erre a területre, mert óriási pénz van benne. A katasztrófa az, hogy ezek az emberek nemcsak kárt csinálnak, hanem más embereknek, sőt egész területeknek a munkáját nagyon súlyosan veszélyeztetik.
Mivel egy olyan társadalmi jelenségről van szó, amely kiterjedt károkat okoz, ezért ennek az orvoslását csak komplex módon lehet kezelni, egyrészt törvénykezéssel, másrészt kemény hatósági ellenőrzéssel és beavatkozással, harmadrészt pedig társadalmi összefogással.
Ami a törvénykezési részt illeti: február 19-én a kormány elfogadta a bortörvény téziseit, tehát hamarosan a parlament elé fog kerülni a bortörvény. Ennek egyik legfontosabb feladata éppen a bortermelés tisztaságának megőrzése. Néhány elemet szeretnék belőle kiragadni. Ilyen például, hogy árubor előállítását kizárólag a borvidéki és bortermőhelyi területek termelői számára kívánjuk lehetővé tenni.
A hegyközségi tagoknak konkrét adatszolgáltatási kötelezettségeket írunk elő. Szigorítjuk a szankciókat. A minőségvédelmi bírságot egymillió forintig szeretnénk fölemelni. Lehetővé kívánjuk tenni a készleten tartott hamisítványok elkobzását. El kell számoltatnunk a borseprőkészletekkel a termelőket - hogy hova kerülnek ezek a készletek.
Végül, de nem utolsósorban erősíteni kell az Országos Borminősítő Intézet hatékonyabb működését. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Nyilván a törvényi háttér mellett a rendőrség, pénzügyőrség és a társadalmi kirekesztés... - ami nélkül nem lehet ezt a helyzetet alapjaiban megváltoztatni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me