KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Kedves Képviselő Asszony! Csak azért, mert nem mindenki jártas a gyógyszerrendeletekben, szeretném elmondani, hogy két módosító rendeletről tett említést képviselő asszony. Mindkét rendelet tulajdonképpen a tb-támogatással rendelhető gyógyszerekről és ezeknek a tb-támogatás alapjául elfogadott árához nyújtott támogatásáról szóló, '95. évben született NM-rendeletet módosítja.
Mindkét rendelet két részből áll. Abból a rövid főrészből, amely felsorolja, hogy mely mellékletek módosítására kerül sor, és magukból a mellékletekből. A főszöveg egyikben sem tesz említést ideggyógyász és pszichiáter szakorvosról, tehát állítása a főrészből nem vezethető le. Az 1. számú melléklet 11. a) pontja a pszichiáter, a 11. b) pontja a neurológus szakorvos hatáskörébe utalt gyógyszerek listáját tartalmazza. Feltételezzük, hogy a listák között tapasztalható részleges átfedés indította a képviselő asszonyt kérdése feltevésére.
A rendelet és a módosítás elkészítésekor konzultáltunk mindkét szakmai kollégium képviselőivel. Így, miként a megbeszélésekről felvett emlékeztetők is tanúsítják, mindkét szakmának megvolt a lehetősége arra, hogy a használandó gyógyszerkört saját szakmai szempontjai szerint ítélje meg. Az átfedés magyarázata az, hogy több olyan készítmény, illetve hatástani csoport van, amelyet a két szakma más-más céllal, más-más szakmai indikáció alapján, de egyaránt használ.
Bizonyos vagyok abban, hogy képviselő asszony orvos lévén tisztában van azzal, hogy az ilyen többcélú felhasználás nem példa nélküli az orvosi gyakorlatban. Ismételten hangsúlyozom, hogy nemcsak tudatában vagyunk a két szakterület önállóságának, hanem az említett rendeletmódosítás éppen azért alakult így, mert mindkét szakma saját szempontjait érvényesíthette a döntés-előkészítés során.
A jövőben is ilyen módon kívánunk együttműködni a szakmák képviselőivel. Köszönöm. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me