VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt év őszén egyik ellenzéki képviselőtársam kérdést tett fel önnek az M5 autópálya építése ügyében. Ön akkor a válaszában kifejtette, hogy a régészeti leletek mentésére a múzeumoknak igen komoly pénzügyi keret áll rendelkezésükre. Miniszter úr, ez a válasz nem felel meg a valóságnak.
1993-ban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a közlekedési tárca akkori autópálya-igazgatósága szerződést kötöttek az M5 megyei szakaszán ismert, szabad szemmel felderíthető régészeti leletmentésre. E szerződés kimondja, hogy a megállapodás nem vonatkozik a később felszínre kerülő leletek feltárására; ezek a kötelezettségek az építtető koncessziós részvénytársaságra hárulnak. A megyei önkormányzat múzeumi szervezete az előzetes feltárásokat elvégezte, a szerződésből idézett pontnak azonban '95 szeptembere óta nem tud érvényt szerezni.
Az M5 autópálya építése során történelmi szempontból igen jelentős régészeti lelőhelyek kerültek végveszélybe. Négy szakaszon a közelmúltban előkerült lelőhelyek védelmében jelenleg szünetel az építkezés. A tárca azonban folyamatosan olyan szerződéstervezetekkel áll elő, melyek a régészeti munkák elkezdését hátráltatják, a múzeum szakmai érveit nem veszik figyelembe.
Hasonló problémákat okoz az M5 haleszi végpontját az E5 úttal összekötő szakasz. A múzeum '95 augusztusa óta folyamatosan jelezte, hogy a nyomvonalon négy régészeti lelőhely van, a feltárások költségigényét több mint egy éve elküldte a minisztériumnak. A koncessziós szerződés állítólag idén augusztus végéig ad lehetőséget az előzetes régészeti feltárások elvégzéséhez.
Ha ez így van, miért akar eltérni a KHVM és a koncesszor is a szerződésben foglaltaktól? Miért akarja a tárca a múzeumot olyan szerződések megkötésére kényszeríteni, amelyet az szakmailag nem fogadhat el?
Tisztelt Ház! Több száz, olykor több ezer éves egykori falvak nyomai kerültek elő az M5 nyomvonala mentén. Ezek egyikét az elmúlt hetekben gyakorlatilag teljesen elhordták az útpálya feltöltéséhez. Bács-Kiskun megye eddigi legnagyobb Árpád-kori és egyetlen avar kori településének emlékanyaga mára már nem több, csak egyszerű homok a majdani betonborítás alatt. Ki vagy kik a felelősek azért, hogy a pótolhatatlan, nemzeti örökségünk részét képező régészeti lelőhelyek megmentése kimaradt a koncessziós szerződésből?
A 112. kilométerkő melletti, egykori Árpád- és avar kori falvakat persze már a válasz sem tudja megmenteni. De azon lelőhelyek érdekében, melyek az M5 építése során később kerülnek majd elő, fel kell tenni ezeket a kérdéseket.
Tisztelt Miniszter Úr! Várom a válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban. - Dr. Lotz Károly szólási szándékát jelzi.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me