BÁNYÁSZ JÁNOSNÉ DR.

Full text search

BÁNYÁSZ JÁNOSNÉ DR.
BÁNYÁSZ JÁNOSNÉ DR., az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés alkotmány- és igazságügyi bizottsága április 16-i ülésén meghallgatta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, Gönczöl Katalin asszonynak és általános helyettesének, Polt Péter úrnak, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosának, Kaltenbach Jenő úrnak, továbbá az adatvédelmi biztosnak, Majtényi László úrnak a beszámolóját és megvitatta azt.
Az alkotmány- és igazságügyi bizottság tavaly áprilisban egy ízben már foglalkozott az akkor még csonka évről szóló írásos beszámoló megvitatásával, és most annak a vitának a tapasztalatait is figyelembe véve véleményét az országgyűlési biztosok beszámolóiról a következőkben fogalmazta meg:
Az országgyűlési biztosi intézmények rövid idő alatt nagy tekintélyre tettek szert. Ebben a tekintélyben komoly szerepet játszanak azok a személyek, akik az intézmények munkáját tartalommal töltik meg. Az országgyűlési biztosok által eddig végzett tevékenység, az eddig elkészített anyagok mind a jogalkotás, mind a jogalkalmazás szempontjából nagy jelentőségűnek és rendkívül hasznosnak bizonyulnak. Az országgyűlési biztosi intézmény tapasztalatainak nyilvánosság előtti megismertetése, tehát a beszámoló parlament előtti megvitatása hozzájárulhat a demokrácia intézményrendszerének jobb megismeréséhez; végső soron elősegítheti az állampolgári kultúra fejlődését. A jelentésekben pedig a parlament számára megfogalmazott ajánlások minden bizonnyal befolyásolni fogják az előttünk álló időszak törvényhozási tevékenységét is.
E tényeket kívánta hangsúlyozni a bizottság akkor, amikor úgy döntött, hogy a vitához bizottsági előadót állít. A bizottság egyébként ellenszavazat és tartózkodás nélkül javasolta az anyagokat általános vitára, és javasolja azok elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me