DR. KALTENBACH JENŐ

Full text search

DR. KALTENBACH JENŐ
DR. KALTENBACH JENŐ, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa: Elnök Asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! - Bár azt hiszem, a "tisztelt Ház" az adekvátabb megszólítás. (Mérsékelt derültség. - Hegyi Gyula: Tisztelt Félház!)
Nem találtam olyan tételt az ombudsmantörvényben, amely szerint az ombudsmannak szabad vitatkoznia az Országgyűlésben, ezért kénytelen voltam egy fikcióhoz folyamodni, mely szerint kérdésekre lehet válaszolni, és az elhangzottakat kérdésként értelmeztem. Ezek közül is csak nagyon-nagyon kevésre akarok reagálni, hiszen azt hiszem, a köszönetnyilvánításban én is csatlakozhatok az előttem szóló általános biztoshoz. Én is szeretném megköszönni azokat a biztató szavakat, amelyek elhangzottak; ezek nemcsak jólestek, hanem további motivációt is adtak. Egyrészt erősítik bennünk azt a tudatot, hogy amit csinálunk, talán nem fölösleges, másrészt átsegítenek bennünket azokon a nehézségeken, amelyek néha fellépnek, és amelyek nem hatnak igazán motiválóan.
Két dolog van, amiről szeretnék beszélni. Egyrészt egy információ Hága Antóniának: a kismarosi ügyben már folyik az ombudsmani vizsgálat. Három hónappal ezelőtti dologról van szó. Az ügy komolysága miatt igyekeztünk olyan gyorsan intézkedni, amennyire csak tőlünk telik.
A másik válasz két területet érint. Egyrészt a rendőrségi ügyben elhangzottakhoz szeretnék röviden néhány gondolatot hozzáfűzni, másrészt a kisebbségi finanszírozási rendszer ügyéhez. Ha az a látszat keletkezne, hogy mi egy rendőri testület ellen lépünk fel, akkor ez hamis látszat. Nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem így van; de arról meg vagyok győződve, hogy magának a rendőrségnek is az az elemi érdeke, hogy az a fajta bizalomvesztés, az a fajta konfliktushelyzet, amely kétségkívül tapinthatóan megvan, csökkenjen, mert meggyőződésem, hogy a rendőri munka eredményessége igen nagy mértékben attól függ, hogy az őt körülvevő közeg hogyan viszonyul a rendőrséghez mint testülethez.
Ha már amerikai tapasztalatokra hivatkozott egy felszólaló, hadd meséljem el én is egy amerikai tapasztalatomat: az Egyesült Államokban, de nemcsak ott, a nyugati országokban általában - elnézést, ez nem valamiféle minősítés akar lenni - divattá vált az úgynevezett community policing, ami körülbelül közösségi rendőrködést jelent. A dolognak az a lényege, hogy a rendőrség különböző módszerekkel és eszközökkel, egész viselkedésével azt a benyomást igyekszik kelteni, hogy ő a közösség érdekében van, és nemcsak egyszerűen a közösség érdekében van, hanem a közösség része. A közösségnek ugyanúgy elemi érdeke a velük való együttműködés, mint ahogy ez fordítva is igaz. Nem tudom elfogadni azt a tételt, amely talán úgy hangzana, hogy a közbiztonság attól nő vagy egyenes arányban nő azzal, minél inkább ellenőrizetlen a rendőrség. Azt hiszem, hogy ez fordítva van.
A másik dolog, amit mondani akartam, a kisebbségi finanszírozási rendszerrel függ össze. Gellért Kis Gábor azt mondta, hogy itt kétfajta racionalitás van, amelyeknek meg kell felelni. Én azt mondanám, hogy valóban kétfajta racionalitás van, amely abban különbözik egymástól, hogy az egyik látszólagos. A másik az igazi racionalitás. Tudniillik nem hiszem azt, hogy kulturális közszolgáltatások nyújtásához bárkit nyilvántartásba kell venni nemzetiségi hovatartozását illetően, mert ha ez igaz lenne, akkor manapság Magyarországon nem lenne nemzetiségi oktatás. Hiszen nyilvánvaló, hogy egy igényt kell kielégíteni. Ha az a kultúra területén jelentkezik, akkor egy kulturális szolgáltatást kell működtetni, és ennek megfelelő finanszírozási rendszert kell kialakítani.
Az egy további kérdés, hogy ki a fenntartó - és itt rejlik az igazi probléma. Azt hiszem, hogy az az ellenállás, ami a kisebbségi közösségek részéről folyamatosan fennáll - annak idején azt hittük, hogy ez viszonylag gyorsan el fog múlni; nem múlt el, ez tény -, hogy tudniillik őket bárki nyilvántartásba vegye, és egyfajta regisztráció történjen, az érthető, méltányolható, és tulajdonképpen nincs is rá szükség. Biztos vagyok benne, hogy enélkül is igen adekvát és racionális finanszírozási rendszer építhető fel - magam is tettem erre javaslatot a beszámolómban.
Még egyszer köszönöm a biztató szavakat, és a munkatársaimnak én is itt a parlament nyilvánossága előtt is szeretnék köszönetet mondani. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me