DR. KUTRUCZ KATALIN

Full text search

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN, az MDNP képviselőcsoport részéről: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlési Biztosok! A mai napon körülbelül 700 oldalas beszámolóról vitatkozik a parlament, és én a vezérszónokok sorában az utolsó vagyok. Annak ellenére, hogy közel 700 oldalról folyik a vita, az eddigi felszólalások eléggé egysíkúak voltak, nem véletlenül. Egysíkúak voltak - bár stílusukban különböztek egymástól - abban a vonatkozásban, hogy majdnem mindenki elmondta, mi az intézmény története, mi az országgyűlési biztosok feladata. Mindenki kifejtette kivétel nélkül, hogy az intézmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hogy elfogadják az állampolgárok, úgy tűnik, hogy elfogadják az intézmények. Azt is elmondta mindenki, hogy ehhez az országgyűlési biztosok személye is nagymértékben hozzájárult. Képviselőtársaim jó néhány ügytípust és jó néhány ügyet is ismertettek azok közül az ügyek közül, amelyek ebben a csaknem 700 oldalban szerepelnek.
Ezért engedjék meg nekem, hogy felmentve érezzem magam az alól, hogy részletesen ismertessem az intézményt, az intézmény helyét, az országgyűlési biztosokat, hogy elmondjam, mi van ebben a 700 oldalban. Annyit hadd mondjak csak: én is szeretném kifejezni a magam és a Néppárt nevében elismerésemet a végzett munka mennyisége és minősége miatt, és csatlakozzam mindahhoz a jóhoz, amit erről az intézményről és az országgyűlési biztosokról előttem eddig elmondtak. S engedjék meg, hogy a munkájukkal kapcsolatban, az elmúlt és a jövendő munkájukkal kapcsolatban és annak minél jobb minősége érdekében egy kicsit másról beszéljek, elmenjek egy picit abba az irányba, amelyet Szájer József kísértgetett egy picikét, de aztán ő sem ment el igazán arrafelé.
Szeretném elmesélni önöknek, hogy az alkotmányügyi bizottság és az ombudsmanok között meglehetősen jó munkakapcsolat van. Ennek keretében látogatást is tettünk a Tüköry utcában abban az épületben, ahol a kormány elhelyezte az állampolgári jogok országgyűlési biztosait és hivatalát. A látogatás során bementünk néhány munkaszobába is, megnézni, hogy milyen körülmények között dolgoznak. Be kell vallanom, hogy ott én testileg sértettem meg az Országgyűlési Biztos Hivatalának egyik alkalmazottját. Nem azért, mert rossz viszonyban voltam vele, nem azért, mert szerettem volna megütni, hanem azért, mert miután meg akartam nézni, hogy milyen körülmények között dolgoznak, kinyitottam az ajtót. Nem nagyon, csak egy kicsit. Ez azonban elég volt ahhoz, hogy az ott dolgozó alkalmazottat jól oldalba üssem az ajtóval, akaratom ellenére, azért, mert egy akkora szobában dolgozik, hogy a számítógép mellett a széke már csak úgy fér el, hogy csak úgy tud bejutni rajta kívül valaki abba a helyiségbe, ha az alkalmazott testi épségét veszélyezteti.
Sikerült kideríteni azt is, hogy az épület, bár kicsit olyan, mint a Patyomkin-falu, mert olyan szépen ki volt festve belülről, de azért a falakon belül nem túlzottan tökéletes a helyzet, mert probléma van a vezetékekkel, probléma van a gázkazánnal…
(12.00)
Rá kellett jönnöm arra, hogy nem egészen méltó körülmények között dolgoznak az országgyűlési biztosok. Kiderült az is, hogy azt sem lehet igazándiból tudni - illetve most már lehet, és ez még rosszabb -, hogy kié az épület, amelyben egyébként meglehetősen méltatlan körülmények között dolgoznak. Ennél jobbat - nem is érdemelnének: egyszerűen jár jobb körülmény. Szóval, kiderült, hogy az az épület, amely állami tulajdonban volt és amelyben elhelyezték az állampolgári jogok országgyűlési biztosait és hivatalukat, időközben kikerült az állami tulajdonból. Lehet, hogy majd kapok rá magyarázatot, de számomra megmagyarázhatatlan okból állami tulajdonból másféle tulajdonba került. Innentől kezdve kellemetlen a helyzete annak is, akinek a tulajdonába került, és kellemetlen a helyzet az országgyűlési biztosok vonatkozásában is. A hivatal állami költségvetésből működik. Ha pedig nem az államé a tulajdon, akkor például nem lehet kiszámítani, hogy mekkora lesz vagy mekkora lehet a bérleti díj, és hogy ennek milyen kihatása van vagy lehet az országgyűlési biztosok költségvetésére és egyáltalán működési feltételeikre.
Úgy gondolom, ha már erről, a mindenki által elismert, nagyon szép három kötetről beszélünk, akkor ez nem ünneprontás, hanem éppen az országgyűlési biztosok munkájának védelme az, ha valaki ezeket a gondokat itt és innen elmondja - talán egy kicsit nagyobb lesz a súlya, mintha egyébként bizottsági üléseken beszél csak erről az ember.
Azt is szeretném elmondani önöknek, amire már többen utaltak, hogy az országgyűlési biztosok az Országgyűlés intézménye, azt is mondta valaki, hogy az Országgyűlés kinyújtott keze. Ugyanúgy, mint ahogy az Állami Számvevőszék például az alkotmányban. Az országgyűlési biztosok az Alkotmánybíróság és az Állami Számvevőszék között foglalnak helyet az alkotmányban.
Az anyagi megbecsülést illetően azonban valami egészen más helyzet tükröződik. Az alkotmányügyi bizottság nemrég tárgyalt egy indítványt, amelynek egyik részéről már Szájer képviselő úr említést tett; én a másik részéről szeretnék beszélni. Szeretném elmondani azt, ha az országgyűlési biztosok intézménye már ilyen fontos, hogyha ilyen meghatározó szerepet tölt be a társadalom életében, hogyha ennyire segít az állampolgároknak, akkor ezt ki kellene fejezni úgy is, hogy az országgyűlési biztosok hivatala alkalmazottainak javadalmazása pontosan olyan legyen, mint ami alkotmányos helyzetük szerint megilleti őket. Nevezetesen olyan, mint az Állami Számvevőszék alkalmazottaié.
Szeretném felhívni tisztelt kormánypárti képviselőtársaim figyelmét arra az anomáliára, hogy az országgyűlési biztosok hivatalának helyzetét nem sikerült még mind ez idáig rendezni. Nagyon örülök, hogy mindannyian elismerik az országgyűlési biztosok munkáját. Nagyon örülök annak, hogy mindenki kifejezte köszönetét. De szeretném felhívni a figyelmüket arra, tisztelt képviselőtársaim, hogy a köszönet nagyon jó dolog, csak kevés. A köszöneten kívül még mást is tenni kellene. Ezért szeretném itt, erről a helyről bejelenteni, hogy még az 1998-as költségvetés előkészítése során, a tervezés során - tehát még időben - szeretnénk benyújtani egy olyan törvénymódosító javaslatot, amely ezt a helyzetet rendezné és amely az országgyűlési biztosok hivatalának jogi helyzetét hasonlóvá tenné az Állami Számvevőszéknél dolgozókéhoz.
Ezt a törvényjavaslatot mi szeretnénk benyújtani, illetve be is fogjuk nyújtani, és ezért itt, erről a helyről szeretném kérni azoknak a kormánypárti képviselőtársaimnak a segítségét, akik elismerik az állampolgári jogok országgyűlési biztosainak működését, és szeretném kérni a kormány tagjainak a segítségét is, hiszen a kormány részéről is csak elismerő szavak hangzottak el az intézménnyel és az intézmény képviselőinek működésével kapcsolatban. Ezért kérem, hogy együttesen hozzuk őket olyan helyzetbe, hogy valóban a munkájuk színvonalához méltó körülmények között tudjanak dolgozni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me