MEZŐ ISTVÁN

Full text search

MEZŐ ISTVÁN
MEZŐ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Most inkább a dohányipari termékek reklámozásáról szeretnék csak néhány gondolatot elmondani, főként az elhangzottakra is reagálva. Számomra jó lett volna, ha egyszerre történik ennek a törvénynek a tárgyalása a szabadtéri reklámhordozókról szóló, valamint a nemdohányosok védelméről szóló törvényjavaslatnak a tárgyalásával, ugyanis ha az ne adj' Isten egy negyedév múlva, fél év múlva fog megtörténni, amikor már ezek a törvények érvényesek lesznek, akkor ott majd széttárt karral fogjuk mondani, hogy itt már nincs mit tenni, mert ezek a törvények már érvényben vannak, már akkor, amikor a nemdohányosok védelméről lesz szó.
Mindenesetre azt elmondanám, hogy amint Bauer képviselőtársam említette, én valóban adtam be egy olyan módosító javaslatot, hogy mindenféle dohányipari termék reklámozását megtiltanám. Miért? Azért, mert a törvénytervezet 5. §-ának (1) bekezdése kimondja: "Tilos közzétenni olyan reklámot, amely a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődését károsítja". Ha ezt komolyan vesszük, akkor számomra innen nincs tovább, akkor vége van mindenféle cigarettareklámnak. Ha viszont lehet, akkor ezt a paragrafust kellene törölni. Mert a kettő egymással valahogy nem fér meg.
De én számítottam arra, hogy ezt úgyis el fogják vetni, bár a lottó öttalálatosom lenne olyan biztos, mint amilyen biztos ebben vagyok. Éppen ezért adtam be módosító javaslatot arra vonatkozóan is, hogy mégiscsak lesz cigarettareklám. Miután már nincs tévéközvetítés, a rádióban meg nem látszik, amit mutatok, ím itt vannak nagy öles napilapokból kivett reklámok. (Felmutatja.) Ugyan rá van írva, de kérdezem, ki tudja azt elolvasni onnan, hogy a "Dohányzás káros az egészségre!"? Senki nem tudja elolvasni. Bár a törvénytervezetben benne van, hogy ennek a szövegnek le kell fedni a reklám 10 százalékát, igen ám, de ez olyan csalafinta módon van megoldva, hogy ez a fehér csík a 10 százalék, ezen belül még ott van apró betűvel. Én megmértem, kiszámítottam, mindössze 2 százalék a betű. Beadtam erre is egy módosító javaslatot, hogy a betű nagysága legyen 10 százalék.
Valamint ez a szöveg azt tartalmazza, hogy "A dohányzás káros az egészségre!". Az új tervezetben az szerepel, hogy "A dohányzás súlyosan károsítja az ön egészségét!". Ezt is megtoldanám azzal a két szócskával, hogy "a dohányzás súlyosan károsítja az ön és környezete egészségét". Amikor ezt beadtam, a szakértőnk kérdezi, hogy akkor mégis mi legyen az indoklás. Mondom, azért, mert így van! Mert így van! Itt nincs mit indokolni, ez így van! A dohányzás súlyosan károsítja az ön és környezete egészségét.
Végezetül még annyit elmondanék, hogy egyik képviselőtársam - mindegy, hogy ki, természetesen ő dohányzik, nincs itt most az illető - azt mondja, hogy ha én el fogom mondani, hogy mindenféle dohányárunak a reklámozását tiltsuk be, akkor rögtön meg fogja nyomni a gombot és azt fogja mondani, hogy akkor mit csinálok azzal a pénzzel, ami ebből kiesik. Én meg kapásból azt mondtam, hogy lehet, hogy annyi pénzt meg fogunk spórolni majd az egészségügyben. Ugyanis ezt felmérések mutatják - nem tudom, mennyire lehet nekik hinni, de a HVG-ben jelent meg ez az adat, tehát ha rosszat mondok, akkor onnan mondok rosszat -, hogy nem is a reklámból bejött pénzről van szó, hanem a dohánytermékek értékesítése után, 60 milliárd forint jön be az államkasszába, de ennek ötszöröse megy a dohányzásból eredő betegségek gyógyítására. Így nem valószínű, hogy a gazdaság jól jár vele, ha a cigarettát még reklámozza is.
Végezetül annyit még, hogy tisztában vagyok vele, hogy ezek a módosító javaslatok, amelyek a dohány reklámozása ellen szólnak, nem nagyon fognak sikerülni, de én azért három okot is felsorolnék. Egy: sok a dohányzó képviselő a parlamentben. Kettő: most öten próbáljuk egymást meggyőzni. Az előbb egyik képviselőtársunk azt mondta, hogy majd támogassák az ő javaslatát. De ki? Az az öt ember, aki most itt hallgatja? És a harmadik dolog, ami miatt aggódom, hogy valószínűleg működik a dohánylobby. Igenis van ilyen, miért ne lenne, és valakikre valahol majd nyomást fog gyakorolni. Köszönöm, ennyit szerettem volna elmondani.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me