DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársaim! A területfejlesztési támogatások és a decentralizáció elveiről, a kedvezményezett területek besorolásának feltételrendszeréről szóló H/3483. számú országgyűlési határozat, amelyet a tisztelt Ház most fogadott el, az 1966. évi XXI. törvény 6. §-ának e) pontjában foglaltaknak tesz eleget.
E törvényhely előírása szerint az Országgyűlés határozatával meghatározza a területfejlesztési támogatások és a decentralizáció elveit. Azonban ugyanennek a törvénynek a 7/A pontja szerint a kormány feladata az országos területfejlesztési koncepciók előkészítése és az Országgyűlés elé terjesztése. A 6. § a) pontja szerint pedig az Országgyűlés határozattal elfogadja az országos területfejlesztési koncepciót.
Ilyen határozata azonban jelenleg a Magyar Országgyűlésnek nincs, tehát országos területfejlesztési koncepciója sincs az országnak; vagyis a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény hatálybalépése óta mind az Országgyűlés, mind a kormány mulasztásos törvénysértést valósít meg. A jelen előterjesztésével az Országgyűlés nem oldja fel ezt a mulasztásos törvénysértést, csak egy, a törvényben meghatározott részkötelezettségének tesz eleget, ezzel logikailag is meglehetősen képtelen helyzetet teremtve - mivel ha nem ismeretes az országos területfejlesztési koncepció, akkor voltaképpen mi az, ami ismeretes? Így csak egy részt szabályozunk anélkül, hogy ismernénk az egészet.
Ez a helyzet a visszaélések sora előtt tárja szélesre azokat a kapukat, amelyek eddig sem a valóban rászorulók előtt nyíltak ki.
A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint ez választási kampány céljaira szolgáló lehetőségeket teremt, vagyis olyan számolatlan pénzosztogatást az MSZP részére, amely tulajdonképpen már a területfejlesztési törvény megszavazása után is nyilvánvalóvá vált, hogy így működik országszerte. Ezért a Független Kisgazdapárt ezt a törvénysértő és újabb törvénysértések előtt kaput nyitó országgyűlési határozati javaslatot támogatni nem tudta, határozott és egységes nemmel utasította azt el.
Köszönöm a türelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me