DR. HASZNOS MIKLÓS

Full text search

DR. HASZNOS MIKLÓS
DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! 1996 igen fontos éve volt Magyarországnak. Mert ha, ugye, nincs kormányválság, -váltás, akkor lett volna egy expó, azonkívül 1100 éves ünnepségét tervezték a honfoglalásnak, és volt egy október 23-a, amelynek 40 éves évfordulója volt, 1956-nak. Tehát egy olyan országnak, amely elismeri a múltbeli értékeit, ez egy rendkívül fontos év volt.
Nézzük meg azt, hogy ebben a rendkívül fontos évben hogyan, milyen módon és milyen mértékben járult hozzá a kormány ezeknek a fontos évfordulóknak a megünnepléséhez! Tekintettel arra, hogy az interpelláció beadásakor még nem állt rendelkezésemre az emlékbizottság által elkészített beszámoló a honfoglalás 1100 éves évfordulójának megünnepléséről, a vonatkozó kormányhatározat végrehajtásáról, tehát ezt a konkrét kérdést így nem tudtam föltenni, de gondolom, hogy megvan a kormány tagjainak is ez a beszámoló.
Mindenesetre azzal kezdeném, ami nagyon érdekes, hogy megvalósulni megvalósult a lemondott expóval kapcsolatban tervezett egyetlen konkrét létesítmény, és ez a Magyar Szentek Temploma, amely az expó egykori színhelyén elkészült és megvalósult. Utána az történt… - és én most ebből az anyagból szeretnék idézni, amely teljesen konkrét anyag, és tisztelet és becsület érte annak, aki összeállította, mert igen tárgyilagosan a valóságot közölte, és én nem ellenzéki kekeckedést, de a valóságot szeretném önöknek ebből felolvasni, hogy tulajdonképpen mi történt.
Az történt, hogy egy idegenforgalmi programmá degradálták az egész millecentenáriumot, és olyan színben, hogy "Vendégségben Magyarországon", "'96 Magyarország", "1100 év Európa szívében" a turisztikai fejlesztési program az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium irányítása alá csúszott, és még a döntéshozók körében is összekeveredett ez a két program. "A bevételorientált turisztikai programokat aligha lehet azonosítani az identitást és a közösségek erősítését megcélzó millecentenáriumi rendezvénnyel" - ezt nem én mondom, mondja az anyag. És azt mondja, hogy "a szalmakalapos lány nem azonos a honfoglalási évforduló jelképével".
Egy nagyon érdekes dolog az is, hogy "a millecentenáriumi események összességükben tükrözték a mai magyar társadalom sokrétűségét, polarizáltságát, eltérő szellemi igényességét" - pedig inkább a honfoglalást kellett volna hogy tükrözzék, a magyarság 1100 éves ittlétét. Sajnos, ez elsikkadt! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Ezek után kérdeztem volna a miniszterelnök úrtól, de most öntől kérdezem, államtitkár úr, hogy elégedett-e a kormánynak ezzel a tevékenységével, amit a millecentenárium évében és a millecentenárium érdekében kifejtett. És ha elégedett, akkor… (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját. - Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me