DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném hangsúlyozni, hogy a kérdésre a miniszterelnök úr által adott választ felolvasni fogom, és tekintettel arra, hogy a képviselő úr által beadott interpelláció össze-vissza nyolc sorból áll, az imént elhangzottak elég csekély része található meg ebben az interpellációban. Ennek megfelelően csak az interpellációban föltett kérdésekre állt módjában a miniszterelnök úrnak válaszolni, és én csak ezeket fogom felolvasni. Tehát:
"Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Igazodva írásos interpellációjának rövid kitételeihez és bízva abban, hogy a valódi kérdések nem a viszontválaszban hangzanak el, felvetéseire az alábbi tájékoztatást adhatom:
A kormány egy, a kormányváltást szinte közvetlenül megelőzően született kormányzati döntés végrehajtását vállalta - tudatosan - a millecentenárium megünneplésével összefüggésben. A megünneplés lebonyolításával kapcsolatos tevékenységének értékeléseként most talán elég csak annyit megjegyezni, hogy a kormányzat képviselői szerte az országban többször méltatták az eseményt; úgyszólván nem volt olyan jelentős millecentenáriumi rendezvény, amelyet ne köszöntött volna miniszter vagy magas rangú állami köztisztviselő. Jómagam is többször vállalkoztam közszereplésre, így részt vettem az országos emlékbizottság ülésein; 1996. január 18-án "1100 év üzenete" címmel, 1996. augusztus 19-én pedig "Magyarország és Európa" címmel tartottam előadást a Parlamentben; megnyitottam az Internet Expót és a Magyar Nemzeti Múzeum új állandó kiállítását, amely a millecentenárium egyik kiemelt eseménye volt.
A jelenlét természetesen még nem azonos az értékeléssel, de mindenképpen jelzése annak, hogy a kormányzat az értékén kezelte az évfordulót. Miként jelzés az is, hogy a kormány jelentős, 1,5 milliárd forintot meghaladó pénzügyi támogatást adott a honfoglalási évforduló méltó megünnepléséhez.
A honfoglalás 1100. évi évfordulója országos emlékbizottsága - amint képviselő úr is utalt rá - már az elmúlt év végén elkészítette előzetes jelentését a millecentenárium országos rendezvényeiről, a vonatkozó kormányhatározat teljesítéséről, az évforduló fogadtatásáról és hatásáról, eredményeiről és gondjairól.
(15.50)
A végső számvetést a bizottság titkársága elkészítette. Így adatokkal igazolható, hogy ebben az országban szinte nem volt olyan település, ahol ne emlékeztek volna meg az évfordulóról úgy és olyan módon, ahogy a helyi közösség azt igényelte, ahogy hagyományai, szokásai diktálták és pénzügyi lehetőségei engedték. Ez egyben lehetővé tette azt is, hogy az ünnep ne kisajátító, hanem befogadó eseménysorozat legyen.
Meglehet, a millecentenáriumot a nagyszabású beruházások, fejlesztések és látványos rendezvények terén nem mérhetjük a millenniummal. De feltétlen szellemi hozadék az a sok száz iskolai történelmi vetélkedő, helytörténeti kutatás, pályázat, amelyet szerveztek ez évben a honfoglalásról vagy annak ürügyén a magyar történelemről, a közösségi megemlékezések, melyek mindegyikén szó esett az elmúlt és az előttünk álló 1100 évről, a tanulmányi kirándulások, az emléktúrák, a kulturális események.
Bizonyítja mindezt a Szonda Ipsos vizsgálata is. A közvéleménykutatásról készült elemzés szerint a millecentenárium ismertsége az év folyamán jelentősen nőtt. Honfitársaink igen nagy százaléka került közvetlen kapcsolatba valamely évfordulós eseménnyel, és tudott meg többet a honfoglalásról, mint egy évvel korábban.
Jelzésértékű lehet az is, hogy 1996-ban a hazánkba érkező turisták majdnem fele tudott a rendezvénysorozatról, és úticéljai között szerepeltek az egyes programok is. A történészek munkájának megkönnyítésére a nagyobb könyvtárakban rendelkezésre áll márciustól a Szonda Ipsos anyaga, de az a több száz tanulmány, katalógus, tudományos mű is, amely a millecentenárium évében látott napvilágot, továbbá levéltári anyagként az emlékbizottság titkárságának teljes dokumentációja.
Végül megjegyzem, hogy a millecentenáriumhoz kapcsolódóan az Országgyűlés illetékes albizottsága két, az illetékes kormányzati szervek által elkészített dokumentumot tárgyalt meg, így az eseménnyel összefüggő értékelésünk nyilvánosságot kapott.
Kérem képviselő urat, válaszomat szíveskedjék elfogadni." (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me