DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Valóban úgy van, ahogy tisztelt képviselőtársam előadta: április 3-án az egyeztetésen közöltük, hogy a menetrend változatlan, tehát az írásban kiadottak szerint mennek a tárgyalások, majd később az érdekképviseletek is megerősítették ezt. Egy dolog volt közös mind a kormánypártok, mind az ellenzéki pártok, mind pedig a megjelent érdekképviseletek részéről, mégpedig az, amit az előbb ön is helyesen említett: konszenzusra kell jutni azokban a sarokpontokban, amelyek a nemzeti agrárprogram alapelveit jelenthetik. Ezen alapelvekben történő megállapodás nélkül törvénykezés nem kezdődhet meg.
Bízom abban, hogy még ebben a félévben ez a konstruktív hozzáállás... Lehet, hogy ez kincstári optimizmus, hisz nekünk sokkal nehezebb a helyzetünk, mint a német testvéreinknek - akik az előbb itt megtisztelték az ülést -, akik már túl vannak ezen a fázison, de ők is az alaptörvényükhöz, ami egy rövid, kétoldalas törvény, 48 kiegészítő törvényt készítettek el, amely teljesen leszabályozta az agrárágazatot.
Tehát nekünk ezt a menetrendet kell követnünk: konszenzus az alapelvekben, elindul a kodifikációs munka, és a program részegységeinek megfelelően - nyilvánvalóan törekedve a minél szélesebb társadalmi és szakmai egyetértésre - megalkotni azokat a szakmai jogszabályokat, amelyekből kikerekedne véleményünk szerint az az agrárszabályozás, az az irányítás, amely a mindenkori kormánytól függetlenül garantálná végre ennek az ágazatnak a nemzetgazdaságon belüli helyét, szerepét, az önök által fölvetett intézményrendszert, szabályozási rendszert, birtokstruktúrát - mert ezek mind a sarkalatos alapelvi konszenzusnak kell hogy a lényegi-tartalmi elemei legyenek -, az ehhez tartozó finanszírozási rendszert és az ágazatban dolgozók jövedelem-esélyegyenlőségét.
Annak megfelelően, ahogy az előzetes tárgyalásokban megállapodtunk, a jövő hétre a kormány az önök által föltett kérdésekre a válaszokat megadja. Ezután várjuk, hogy önök, amennyiben nem értenek egyet a válasszal, a részletes észrevételeiket megtegyék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me