PALLAG LÁSZLÓ

Full text search

PALLAG LÁSZLÓ
PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés őszi időszakában egy interpellációban a hatósági ügyintézés rendjét kifogásoltam. Ma is rendkívül fontosnak tartom azt, hogy az állampolgárok ügyében eljáró különböző hatóságok ne alattvalóként, lekezelően viszonyuljanak a jogkereső állampolgárokhoz, hanem egyenrangú partnerként tartsák tiszteletben azokat.
Az építésügy, az építésügyi igazgatás, az építési engedélyek, a lakhatási engedélyek, a településrendezés és a javaslat egyéb intézményei is olyan területnek minősülnek, ahol az állampolgárok közvetlen kapcsolatba kerülnek az illetékes hatóságokkal.
(20.40)
Sajnálatos azonban, hogy ez a javaslat is tartalmaz olyan rendelkezéseket - ezekről képviselőtársaim már szóltak -, amelyek egyértelműen tükrözik azt a jogalkotói szemléletet, hogy a hatóság és az állampolgár, vagyis az ügyfél egymásnak nem mellérendelt az eljárás során, hanem alá- és fölérendeltségi viszony érvényesül közöttük.
Ezzel a szabályozási módszerrel nem lehet egyetérteni. A Független Kisgazdapárt álláspontja változatlanul az, amit a fent említett interpellációban már kifejtettem: nem az állampolgárok vannak a hatóságokért, hanem a hatóságok az állampolgárokért. Nem egyeztethető össze a sokszor hangsúlyozott demokráciával az, ha a jogi szabályozás és az ügyintézés során a hatóságot az ügyfél fölé helyezzük, lehetővé tesszük a hivatali hatalommal való visszaélést.
A Független Kisgazdapárt kormányzati pozícióját arra is fel kívánja majd használni, hogy egyenlővé tegye a hatóság és az ügyfél jogi helyzetét, és általánossá fogja tenni azt az álláspontot, hogy a hatóságok feladataik ellátását szolgálatnak tekintik, és aktív, segítő, felvilágosító munkával elősegítik, és nem akadályozzák az ügyek mielőbbi intézését.
Javaslatunk részletes szabályokat tartalmaz az építésügyi igazgatás szervezeti rendszerére vonatkozóan. Kitűnik a javaslatból az is, hogy ebben a rendszerben kiemelkedő szerepet kell vállalniuk a helyi önkormányzatoknak, a helyi önkormányzatok jegyzőinek.
Ezzel kapcsolatban két dologra kívánom felhívni a figyelmet. Egyrészt arra, hogy a helyi önkormányzati törvény és a jelen javaslat nem minden tekintetben van egymással összhangban. Másrészt pedig arra, hogy elsődlegesen az építésügyi szakhatóságoknak a szerepét, tevékenységét kell színvonalassá és meghatározóvá tenni az esetenként formális jegyzői munka, működés helyett.
Az építésügyi szakhatósági tevékenység nem lesz hatékonyabb attól, hogy a javaslat az ügyintézési határidőt 30 napról 60 napra emeli fel. Ellenkezőleg. Az ügyintézés - mely vontatottabbá válik - lehetőséget ad a visszaélések számának növelésére. Ismeretes, hogy az építésügyi igazgatás speciális államigazgatási eljárás. Az államigazgatási eljárásban az 1957. évi IV. törvény szerint az ügyintézési határidő 30 nap. Ezt az általános szabályt megváltoztatni - főként felemelni - az építésügyi ügyek tekintetében teljesen indokolatlan. Nem fogadható el a javaslat indokolásában hangsúlyozott indokolás sem, miszerint az építésügyi hatósági engedély kiadása előtt kötelező a helyszíni szemle. A helyszíni szemle valóban időigényes hatósági feladat, de ehhez nincs szükség további 30 napra.
Egyetértünk viszont azzal, hogy az építmények nemzeti kincsnek minősülnek. Közérdek tehát, hogy az építési tevékenység végzése a rendezési szerveknek és az építésügyi hatóságoknak megfelelően jó minőségben történjen, a nemzeti vagyon részét képező ingatlanállomány megóvása megfelelő színvonalú legyen. Ennek feltétele az, hogy építési, tervezési, műszaki ellenőrzési feladatokat csak azok a személyek végezhessenek, akik ehhez a szükséges szakmai felkészültséggel rendelkeznek.
Ezzel összefüggésben hangsúlyozni kell, hogy a jövőben hatékonyabb szerepet kell biztosítani a területen tevékenykedő szakmai kamarának, és a felelős szakemberekről, mérnökökről, tervezőkről, vállalkozókról, kivitelezőkről, műszaki ellenőrökről az eddigieknél pontosabb nyilvántartást kell vezetni.
A mindennapi életben gyakran előfordul - főként anyagi okok miatt -, hogy az építési munkák során kontárok, tehát megfelelő szakértelemmel nem rendelkezők is dolgoznak. Óvni kell azonban az állampolgárokat ilyen szerződés megkötésétől. Nem szabad ugyanis megfeledkezni arról, hogy a kontár felelőssége távolról sem jelenthet olyan biztosítékot az építtetőnek, mint a szakértelemmel rendelkező kivitelezői, szabályos vállalkozási szerződés.
Tisztelt Képviselőtársaim! A javaslat csak általánosságban alkalmas elfogadásra. Egyes konkrét megoldásai azonban feltétlenül módosításra szorulnak. A Független Kisgazdapárt képviselői csak ezekkel a módosításokkal tudják támogatni a javaslat elfogadását. Köszönöm szépen figyelmüket. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me