TAMÁSSY ISTVÁN

Full text search

TAMÁSSY ISTVÁN
TAMÁSSY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány kérdésre - nagyon távirati stílusban - szeretném a figyelmet ráirányítani, ezért szeretnék Barsiné Pataky Etelka hozzászólásához, illetőleg az ő szónoklatához hozzászólni.
Úgy gondolom, a hatósági feladatok ellátása egy kardinális kérdése ennek a törvénynek, és én voltam, akit ő nem nevezett meg, aki a múlt héten az építési hatóság létrehozása mellett érveltem.
Nem tudom, nem kerülte-e el a figyelmüket az a tény, amire hivatkoztam, hogy ez a megoldás a szakma legnagyobb részének a kívánsága. Az építő- és építészszakma egyértelműen az építési hatóságot tartja a legjobb megoldásnak; másodsorban elfogadhatónak tartottuk azt a javaslatot, amit az előterjesztő a törvényjavaslatban elénk tárt; és tulajdonképpen a jelenlegi helyzetet rendkívüli rossznak tartjuk. Ezen mindenképpen változtatni kell.
Ugyanakkor egy nagyon veszélyes eszkalációs folyamatot látok most megjelenni. Az a bizonyos, minisztérium által megjelölt 120-140, maximum 150 elsőfokú építéshatósági hely helyett most már 3-400 jelenik meg. Attól félek, ha ezt így folytatjuk, és nem mondjuk ki határozottan, hogy például a meglévő városhálózatnál nagyobb nem lehet ezeknek az építéshatósági helyeknek a száma, akkor gyakorlatilag ugyanott vagyunk, ahol a jelenlegi helyzet tart.
Az építéshatósági ellenőrzésről a múltkor nem beszéltem, de el szeretném mondani, hogy az 1990-ben megszüntetett építéshatósági rendszer a korábbi gyakorlat egyik legsikeresebb eleme volt. Megyénként általában 3-5 fős csoportok végezték, nemcsak a papírok rendben levését ellenőrizték, hanem az építés műszaki tartalmát, szakszerűségét és a megfelelését. Úgy látom, lejárt az időm, még egy témához hozzászóltam volna, de köszönöm szépen a türelmét, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me