ECSŐDI LÁSZLÓ

Full text search

ECSŐDI LÁSZLÓ
ECSŐDI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Örvendetes ténynek tartom, hogy a fegyveres erők és szervek mindennapos életének ma már egyre szélesebb körét szabályozzák az Országgyűlés által elfogadott törvények, ez úton valósítva meg azok demokratikus ellenőrzését és irányítását.
A határőrizetről és a Magyar Köztársaság határőrségéről szóló, most tárgyalt törvényjavaslat örvendetes módon tovább bővíti ezen törvények körét, és törvénnyel szabályozza a határőrség működését. Nagy megelégedésemre szolgált az az elkészítő munka, amelyet a Belügyminisztérium végzett a törvényjavaslat benyújtása előtt, melynek során több alkalommal is lehetővé tették a képviselőcsoportok és a képviselők számára a tervezettel kapcsolatos véleményük kifejtését, és az elhangzott vélemények, javaslatok döntő többsége konkrét formát is öltött a tervezetben. Ezáltal, úgy gondolom, hogy sokan érezhetjük magunkénak ezt a törvénytervezetet.
Ez a széles körű előkészítés a tervezet határozott előnyére vált, mert így még a kormányzati egyeztetés előtt sikerült az ellentmondások kiküszöbölése, és a nyugat-európai normákkal és a gyakorlattal összhangban álló törvényi szabályozás kidolgozása úgy, hogy a magyar sajátosságoknak is megfeleljen.
A gondos előkészítés ellenére ma is megfogalmazódnak alkotmányos aggályok, és hosszú évek óta tartó viták tárgyát képezi a határőrség alárendeltsége, főleg ami a határőrizettel kapcsolatos állományát illeti. Számomra szimpatikusabb lenne, ha a Magyar Honvédség alárendeltségében működne, de véleményem szerint a határőrség működésének alkotmányos szabályozása biztosítható akkor is, ha ez az állomány a Belügyminisztérium alárendeltségébe tartozik, és természetesen akkor is, ha a Magyar Honvédség állományába tartozna.
(12.30)
Ezt támasztja alá a jelenlegi nyugat-európai gyakorlat is, és itt néhány példát szeretnék említeni.
Németországban a szövetségi határőrség a Belügyminisztérium alárendeltségébe tartozik, a személyi fegyverzeten és szállítójárműveken kívül az állományába tartoznak páncélozott szállítójárművek és különböző típusú helikopterek is.
Ausztriában nincs külön szervezetszerű határőrség, a határőrizeti feladatokat a Belügyminisztérium alárendeltségébe szervezett csendőrség hajtja végre. A határcsendőrség szorosan együttműködik a Bundeswehr határőrizeti feladatokra kijelölt erőivel. Jelenleg az ország keleti határán több ezer fő sorkatona teljesít határőrizeti feladatokat.
Tehát Nyugat-Európában mindkét gyakorlatra található példa, ami alátámasztja fenti állításomat, vagyis azt, hogy mindkét megoldás lehet alkotmányos. Ebből adódóan nem a formai elem, hanem a törvényi tartalom határozza meg az alkotmányosságot.
A törvényjavaslat elfogadása esetén hazánk közelebb kerül a schengeni egyezményben rögzített feladatok teljesítéséhez, és megteremti annak feltételeit, hogy az esetleges uniós csatlakozásunk esetén gyors ütemben pótoljuk a még meglévő lemaradást.
A határőrség rendészeti hatásköre, illetékessége, hatósági fórumrendszere is ebbe az irányba mutat. Nem tartom túlzónak a korlátozott nyomozóhatósági hatáskörök biztosítását. Egyes véleményekkel ellentétben ezt helyesnek tartom. Helyes, mert a törvény megfelelő korlátokat épít be, és csak meghatározott esetekben teszi lehetővé, másrészt a határokon megváltozott helyzet, a nemzetközi bűnözés azokon keresztül áramlása, a lakosság biztonsága megköveteli ezen lehetőségek biztosítását. Az új kihívásokra új módszerekkel, új feltételekkel kell válaszolni.
Végezetül örvendetesnek tartom, hogy már középtávon megteremtődnek a tisztán hivatásos állományra történő átállás feltételei. Ez végleg megszünteti azokat az alkotmányos aggályokat, melyek a rendészeti feladatok sorállománnyal történő megoldására vonatkoznak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy ez a törvénytervezet magáért beszél, és mellette szólni, azt hiszem, nem kell igazán hosszasan. Így hozzászólásomban csak néhány kérdést kívántam kiemelni, azonban úgy gondolom, hogy ezek a tervezet gerincét alkotók közé tartoznak. Bízom abban, hogy képviselőtársaim többsége hasonló felfogásban értelmezi az egyes paragrafusokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Még egy gondolatot szeretnék befejezésként elmondani, azt, hogy a határőrség alkotmányos működését nemcsak a formai elemek határozzák meg, mert ha figyelembe vesszük azt a jelentős szerepet, amit a határőrség vállalt a vasfüggöny lebontásában, illetve a keletnémet menekültek átengedésével a határon, akkor még kevésbé alkotmányos körülmények között is, én úgy gondolom, hogy ezzel bizonyította az állomány, hogy képes az alkotmányos keretek között működni, amit ezúton is szeretnék megköszönni.
A törvénytervezetet elfogadásra javaslom. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me