MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelettel üdvözlöm a páholyban ülő határőrségi vezérkart, tábornok urakat, főtiszt urakat és a törvény kidolgozását irányító helyettes államtitkár asszonyt, aki régi ismerősünk, hiszen 1993-ban, amikor a honvédelmi törvényt hatpárti egyeztetéssel - mert akkor még csak hat párt volt a parlamentben - kicsiszoltuk, akkor hosszú időn keresztül megismerhettük egymást.
A határőrizetről és a Magyar Köztársaság határőrségéről szóló törvényjavaslat kiemelt jelentőséggel bíró jogszabály, amely az államhatárról és annak rendjét őrző, fenntartó intézményről: a határőrségről kíván részletes szabályokat alkotva rendelkezni. E kérdéskörben jelenleg több mint húsz éve elfogadott és alacsonyabb szintű jogszabályok vannak érvényben, melyek korszerűsége, tartalmi és formai célszerűsége ma már több tekintetben is vitatható. Ennek alapján e törvény benyújtása - és reményeim szerint elfogadása - nemcsak időszerű, hanem halaszthatatlan követelmény, melynek teljesítésével máris késésben vagyunk.
Az elmúlt években a fegyveres szervek mindegyikéről az Országgyűlés külön törvényt fogadott el. Nemrégen léptek hatályba a fegyveres erők és rendvédelmi szervek hivatásos állományáról, valamint a hadkötelezettség alapján szolgálatot teljesítő állományról, továbbá a katonai és rendvédelmi felső fokú tanintézetek állományáról rendelkező törvények, melyek a határőrség személyi állományának szolgálati viszonyára vonatkozó szabályokat is tartalmaztak.
Az utóbbi években jelentősen megváltoztak a határőrség tevékenységének körülményei, sokrétűbbé váltak feladatai és megnőttek az irántuk támasztott követelmények. Ezzel együtt megváltozott a határőrség szervezeti struktúrája, a személyi állomány összetétele és vezetési információs rendszere. A rendészeti feladatkört alapvetően hivatásos állomány látja el, melynek munkáját békében jól egészíti ki a határvadász századok sorkötelesekből álló állománya, mely utóbbiak az ország védelmében való közreműködésre is készen kell hogy álljanak.
Hazánk euro-atlanti integrációs törekvései, a közeljövőbeni csatlakozásra történő felkészülés, a schengeni egyezmény követelményrendszerének a teljesítése jól szervezett, megfelelő jog- és hatáskörökkel, sokoldalúan felkészült személyi állománnyal és minőségi felszereléssel rendelkező, hatékony határőrséget igényelnek, melynek jogi alapjait és feltételeit a benyújtott törvénynek kell biztosítania.
Az általam eddig felsoroltak, úgy gondolom, kellőképpen indokolják nemcsak a törvény szükségességét, hanem a tartalmával és szerkezetével szemben támasztandó követelmények magas fokát és sokrétűségét. Ezek sorába tartozik az a tény is, melyről e helyütt és most mindenképpen szólnunk kell, mely szerint az Országgyűlés tavaly hozott határozata alapján folyamatban van a Magyar Honvédség NATO-harmonizációt is magába foglaló átalakítása, mely a honvédség feladatait, szervezeti és vezetési struktúráját, továbbá alkalmazásának elveit illetően jelentős változásokat irányoz elő. Ezek messzemenő figyelembevétele a határőrség helyét, szerepét, feladatait, valamint szervezeti és személyi összetételét szabályozó törvényjavaslatban elengedhetetlen követelmény.
A beterjesztett törvényjavaslat alapvetően megfelel a fent említett alapvető követelményeknek, és tartalmilag, szerkezetében és annak belső arányaiban a hangsúlyt a rendészeti feladatkörök, az ezek megvalósítását biztosító jog- és hatáskörök, eszközrendszerek és feltételek részletes szabályozására helyezi, mellyel én a legmesszebbmenőkig egyetértek.
(11.20)
Tisztelt Képviselőtársaim! A továbbiakban a törvényjavaslat néhány tartalmi kérdésével kapcsolatosan szeretném véleményünket kifejezni.
A törvényjavaslat - amely összesen nyolc fejezetből, nyolcvanöt paragrafusból áll és 42 oldalon íratott le - I. fejezete, mely a határőrizet alapjait tartalmazza, 1. §-ában a határőrizet célját fogalmazza meg. 2. §-ában lényegében megismétli az alkotmánynak a fegyveres erők feladataira és a határőrség rendészeti feladataira vonatkozó meghatározásait, a közismert hármas feladattal egyetemben. Ezen első paragrafusok viszont nem fogalmazzák meg a határőrség jellegét, melyre az alkotmány sem tér ki. A honvédelmi törvény e tekintetben csak a honvédségre vonatkozó meghatározást tartalmazza.
A honvédelmi törvény 21. § (2) bekezdése így szól: "a honvédség általános hadkötelezettségen alapuló, keretrendszerű reguláris haderő." Ami a határőrséget illeti, szimpatikusnak tűnik az alábbi, a jelent jobban tükröző, de még inkább a jövőre utaló meghatározás: a határőrség a Magyar Köztársaság hivatásos és szerződéses állománnyal rendelkező határrendészeti fegyveres szerve. Alapvető rendeltetése az államhatár rendjének védelme. Fegyveres támadás esetén meglévő erőivel - a védelmi terv szerint - részt vesz az ország katonai védelmében.
Itt reagálok Lányi Zsolt igen tisztelt képviselőtársam előbbi megjegyzésére. Ez a betagozódás nem okoz különösebb gondot, hiszen a tisztek és a tiszthelyettesek kiképzése egységes terv szerint és az egységesülő védelmi egyetemnek a védőszárnyai alatt történik. A kiképzést, a gyakorlatokat és a felkészülést pedig szakmai szempontból felügyeli a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, így biztosított az esetleges "M"-helyzetben történő alárendelés esetén a zökkenőmentes működés és védelem.
A törvényjavaslatban található értelmező rendelkezések jól szolgálják a törvényben használatos fogalmak és kategóriák pontos és egységes értelmezését. Tekintettel arra, hogy ezek a törvénykezés tárgyába tartozó lényeges fogalmak elvi szabályozását is célozzák, csak azokat célszerű közéjük sorolni, melyek szorosan az államhatár és a határőrség kizárólagos kérdéskörét képezik.
Mindazonáltal nagyon fontosnak tartom, hogy megkísérelték a törvény alkotói ezeket a fogalmakat definiálni, hiszen jól tudjuk egyetemi tanulmányainkból, hogy minden tantárgynak 25 százaléka definíciókból állt, a másik 25 százaléka volt az, ami a szaktárgyra jellemző, a többi 50 százalék pedig általános ismeret. Tehát ez rendkívül fontos volt. Ezt előrebocsátva nem tartom célszerűnek a "konfliktushelyzet" és a "válsághelyzet" kategóriák e helyütt történő szerepeltetését. Mindkét fogalom jóval szélesebb körű és általánosabb tartalmi ismérveket és tartalmakat takar, és messze túlmutat a határőrség tevékenységi körén. Ezt majd az új alkotmányozással - és hadd idézzem Tölgyessy Péternek kerekasztal-beli szép kifejezését -, a sarkalatos törvények, és ilyen a honvédelmi törvény, újrafogalmazása és újraszabályozása során célszerű megtennünk. Bár a katasztrófatörvényben és a polgári védelmi törvényben már megjelentek újabb finomabb kategóriák, amelyeket együttesen, közösen célszerű kodifikálni - de az erőfeszítést magát nagyon tiszteletreméltónak tartom. E kategóriákat nem e törvényjavaslatban, hanem általános érvényű védelmi dokumentumokban célszerű meghatározni.
A válságkezelés, ezen belül a fegyveres konfliktusok problémaköre a kormányzat, valamint a biztonságpolitika többrétű és sokféle eszközrendszert igénybe vevő tevékenységét igényli. Az ezzel kapcsolatos védelmi katonai tevékenységek mind a NATO most alakuló új feladatkörét és az átalakuló Magyar Honvédség hangsúlyos alapfeladatát jelenti. Tapasztalhatjuk, hogy a NATO is - keresve az új feladatokat - ezeket a kategóriákat sokkal finomabban igyekszik szabályozni.
Az értelmező rendelkezések közé tartozó "államhatár őrzése" kategória tartalmát viszont célszerű lenne kiegészíteni az 1. § szövegével, a határőrizet céljával, amellyel a határőrizeti fogalomkör tartalmasabbá és teljesebbé tehető.
A törvényjavaslat II. fejezete, mely a határőrség feladataira és irányítására vonatkozó részletes feladatokat tartalmazza, a leendő törvény egyik legfontosabb része. A fegyveres erők egésze számára általában meghatározott feladatok kétféleképpen is értelmezhetők. Az egyik, mely szerint ezek mindegyike egyaránt vonatkozik a fegyveres erő két elemére, a honvédségre és a határőrségre, különbség legfeljebb azok minőségében és nagyságrendjében jelentkezhet. Ez az értelmezés azonban túl drága és hatékonyságcsökkentő következményekkel járna. A másik, célszerűbb és logikus értelmezés, hogy a fegyveres erők feladataiból konkrétan nevesíteni kell azokat, amelyek a határőrség jellegéből, rendeltetéséből és lehetőségeiből fakadnak. Ezért a törvényjavaslat 21. §-ában, amely az államhatár védelmével foglalkozik, célszerű pontosítani. A 21. § azon feladatkörét, mely a fegyveres erők egésze számára a honvédelmi törvényben meghatározott feladatokra utal, fel kell oldani oly módon, hogy azokból csak a határőrség által reálisan végrehajthatók kerüljenek konkrét meghatározásra.
Ami a válsághelyzettel kapcsolatos határőrségi feladatokat illeti, ezeket csak a Magyar Honvédség ezzel összefüggő feladatainak és ennek megfelelő, kialakítás alatt álló szervezeti struktúrájával és irányítási rendszerével együtt célszerű értelmezni és meghatározni. A Magyar Honvédség békehadrendjében kialakításra kerülő reagáló erők, ezen belül a szárazföldi csapatok és a légierő gyors reagálású alegységei számára az egyik alapfeladat éppen a válságkezelés és az alacsony intenzitású fegyveres konfliktusok kezelése. Hangsúlyozni kell, hogy a határőrség válságkezelési feladatait csak a védelmi tervvel összhangban, az abban szereplő tevékenységnek megfelelően célszerű eszközölni.
A határőrség személyi állományára vonatkozó III. fejezetben célszerűnek tartanám azon szándékot konkrétan is kifejezésre juttatni, ami a határőr-sorállománynak szerződéses állománnyal történő teljes kiváltásának határozott szándékából fakad. A határőrség megnövekedett követelményeit, rendészeti feladatkörét csak kellő felkészültségű és hosszabb szolgálati viszonnyal rendelkező állománnyal lehet ellátni. A törvény ez irányú pontosítása jogilag is alá fogja támasztani ennek messzemenő támogatását.
Tisztelt Képviselőtársaim! A határőrizetről és a Magyar Köztársaság határőrségéről szóló törvényjavaslat összességében igényesen összeállított, a vele szemben támasztott magas fokú és sokrétű követelményeket alapvetően kielégítő jogszabály. És bár jelenleg az alkotmányozási helyzet bizonytalan, mégis rendkívül fontos, hogy ezt a koherens jogszabályt az Országgyűlés most elfogadja, hiszen nemzeti érdekünk, hogy a határőrség működésének jogi rendezése teljes mértékben megtörténjen, és európai módon európai törvényt hozzunk.
(11.30)
Mindezek alapján a törvényjavaslatot az SZDSZ-frakció és a magam nevében elfogadom, és a miniszter úr felhívására kellő számú és megfelelő módosító indítvány benyújtásával továbbjavítva képviselőtársaimnak elfogadásra ajánlom. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me