SZENTKUTI KÁROLY

Full text search

SZENTKUTI KÁROLY
SZENTKUTI KÁROLY, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság a határőrizetről és a határőrségről szóló törvénytervezetet ellenszavazat nélkül általános vitára alkalmasnak tartotta, és kiemelten szükségesnek tartotta, hogy e témakörben a Magyar Országgyűlés, a parlament törvényt hozzon létre, törvényben szabályozza e tevékenységi kört.
(10.40)
Talán azért is - ahogy megfogalmazódott a bizottsági ülésen, és miniszter úr is utalt rá az expozéjában -, mert Magyarország geopolitikai helyzete egy nagyon érzékeny és egy nagyon finoman szabályozott törvényt tesz szükségessé a határőrizettel és a határőrséggel kapcsolatosan, hiszen Magyarország nyugati határai európai uniós országgal érintkeznek, keleti, déli és északi határai olyan országokkal érintkeznek, amelyek a demokrácia fejlődésének az útjára léptek, illetve ezekben az országokban nagy számban élnek határon túli magyarok, akikre nyilván e tevékenységi kör szabályozása tekintetében is figyelemmel kell lennünk.
Tehát fontosnak és rendkívül hasznosnak tartja az önkormányzati és rendészeti bizottság e témakör szabályozását. Egyrészt azért - s ezek már részben elhangzottak miniszter úr bevezetőjében is -, mert először történik meg a magyar jogtörténetben az, hogy egy külön törvény szabályozza a Magyar Köztársaság államhatárát és az ország szuverenitását kifejező határ védelmét és őrizetét. Hiszen jelenleg különböző törvények és jogszabályok vannak érvényben e témakörben, és ha sokféle jogszabály szabályozza e témakört, akkor nyilván nehezebb ezekben az eligazodás, nehezebb egységet, átláthatóságot teremteni.
A javaslat rögzíti az államhatár átlépésének legáltalánosabb feltételeit, a határforgalom biztonságos, gyors és - ami nem utolsósorban fontos - kultúrált ellenőrzésének kialakítását.
A határőrség a benyújtott törvényjavaslat szerint kettős feladatot lát el, egyrészt részt vesz a haza katonai védelmében, másrészt - és az önkormányzati és rendészeti bizottságban talán ezzel foglalkoztunk többet, ezt tartottuk fontosnak - a határőrség rendészeti feladatai is jelentősek, amelyek ezzel a szabályozással kibővülnek, illetve pontosabbá válnak, egyrészt azzal, hogy teljes körű nyomozóhatósági hatáskört biztosít az államhatár rendjét veszélyeztető bűncselekményekkel kapcsolatosan a határőrség számára, másrészt pedig szabálysértési eljárási hatósági jogkörök lefolytatására is lehetőséget ad.
A törvénytervezet - ahogy azt megállapítottuk az önkormányzati és rendészeti bizottság ülésén - illeszkedik és kapcsolódik az emberi jogok egyetemes nyilatkozatához, a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányához és más olyan nemzetközi jogszabályokhoz, amelyekre Magyarországnak mindenképpen tekintettel kell lennie. Ezenkívül igyekszik alkalmazkodni, illetve alkalmazkodik is az Európai Unió által támasztott külső határok biztonságos őrzéséhez is, ami rendkívül aktuális probléma, hiszen - azt gondolom - képviselőtársaim tudják, hogy Ausztria 1997 végén várhatóan bevezeti a schengeni egyezményből adódó kötelezettségeket, amelyek a határőrségre is új és nagyon komoly feladatokat szánnak.
Bizottságunk szükségesnek tartja és kiemelte azt, hogy a hivatásos állományú határőrség mielőbbi létrehozása történjék meg, és lehetőleg - a szolgálati törvény alapján is - a határőrségi pálya vonzó legyen. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a felszabaduló sorállományú laktanyák átgondolt hasznosítása történjék meg.
Kiemelten fontosnak tartottuk - amit az előbb már említettem - a schengeni rendszerhez történő csatlakozás politikai, pénzügyi, technikai feltételeinek pontos és gyors kidolgozását, hiszen ez elsősorban a nyugati határszélen élők, de az egész országban élők számára is fontossá válik. Valamint kiemelten fontosnak tartottuk azt is, hogy az idegenrendészeti törvényből adódó határőrségi feladatok lehetőleg egyszerűsödjenek, jobban végrehajthatók legyenek.
Végül azt kívánjuk a határőrségnek, hogy ezt a sokrétű feladatot, amelyet a törvénytervezet megfogalmaz, sikerrel hajthassa végre mindannyiunk érdekében. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me