DR. BARÁTH ETELE

Full text search

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy figyelemmel hallgattam Szabad György képviselőtársam igen nagy tiszteletet érdemlő hozzászólását, és kérem, hogy ne vegye tőlem tiszteletlenségnek, de egy-két dologban mégiscsak szeretnék szinte kiigazítást is tenni.
Ebből az első az, hogy a környezetvédelmi tárcához tartozott az elmúlt 40 évben a műemlékügy; ez annál is inkább nem volt lehetséges, mert a nyolcvanas években jött létre először a vízüggyel együtt környezetvédelmi tárca. Ez mindig az építésügyhöz tartozott, legalábbis az '57-es évtől kezdve, majd a végén például a közlekedési és hírközlési minisztériumhoz tartozott. És nem lehet azt mondani, hogy ekkoriban nagyon rossz volt a felügyelete, mert olyan csodálatos emberek, mint például Dercsényi Dezső volt meghatározott időn keresztül ennek a felügyelője a minisztérium oldaláról, majd később a műemlék-felügyelőség vezetője lett.
Soha olyan nagy önállóságot nem élvezett a most hivatalnak nevezett felügyelőség, mint ma, olyannyira, hogy régebben a másodfok még a minisztériumhoz tartozott, most a saját hivatalán belül dől el, tehát tulajdonképpen igazi önálló gazdája ennek a területnek.
Azt hiszem, feltétlenül tudni kell azt, hogy ezt nem az elmúlt 40 év rombolása tette, pedig akkoriban paneleket épített az a tárca, és az ipar is hozzátartozott ahhoz, hogy Magyarországon nincs annyi műemlék, mint nyugaton, hanem sajnos, sok pusztulás, sok borzalom érte az országot történelme folyamán, és azt hiszem, ez a lényegi különbség.
A másik dolog, amire szeretném felhívni a figyelmet, az az, hogy az csupán jó szándék, hogy itt a környezetvédelmi alaphoz kerülnek-e az itt felsorolható összegek. De azt tudnunk kell, hogy mérhetetlenül nagy és nagyon nagy az aránybeli különbség a környezetvédelemre fordítható és ott alapszerűen keletkező és a műemlékre fordítható összegek között, nevezetesen most az a nagyon furcsa helyzet adódik, hogy például a gumiabroncs-termékdíjból lesz ebben az évben támogatva a műemlékügy; pedig ez, mondjuk, egy elég groteszk helyzetet teremt, tehát pillanatnyilag abszolút pozitíven jön ki ebből a tárca.
Utolsó mondatként hadd mondjam el, hogy a magam részéről - aki utolsó ügyvezető elnöke voltam az Országos Műemléki Tanácsnak '89-'90-ben - teljes mértékben egyetértek vele, hogy fel kell állítani egy ilyen tanácsot és igazán mondom, hogy köszönjük szépen ezeket a javaslatokat; remélem a tárca is ezt támogatni fogja. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me