DR. PUHA SÁNDOR

Full text search

DR. PUHA SÁNDOR
DR. PUHA SÁNDOR (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! Én igyekszem tényleg nagyon rövid lenni, és remélem, néhány perc alatt elmondom azt, amit szeretnék. Nem szeretnék ismétlésekbe bocsátkozni, de Magyarországról és a műemlékekről szólnék egy-két szót.
Nagyon szegények vagyunk műemlékekben, nekünk nincs Loire-völgyünk, nincs Rajna-völgy, nincsenek azok a gazdag angliai műemlékegyüttesek. Éppen ezért azzal a kevéssel, amink van, nagyon gondosan kell bánni, nagyon oda kell rájuk figyelni, ezért tartjuk nagyon fontosnak ennek a törvénynek a megszületését és nagyon fontosnak tartjuk, hogy az építésüggyel együtt kerül tárgyalásra, erre már az előző törvénynél utaltam.
(20.30)
Nagyon fontos, hogy a jelentős társadalmi, gazdasági és politikai változások miatt igenis minél előbb meg kell szülessen ez a törvény. Több törvény is érinti a műemlékeket, de sokszor ellentétes a műemlékvédelem szempontjaival a törvényi szabályozás, ezért ezeket egységbe kell szerkeszteni és a műemlékvédelemnek prioritást kell biztosítani.
Néhány dolog a hatósági jogkörökről:
Ezek nincsenek a törvényben elég pontosan megfogalmazva. Én nagyon röviden szeretném elmondani, mivel értenék egyet. Szakhatóság igen kemény jogosítványokkal, esetenként akár vétójoggal legyen mindkét fokon a műemlékvédelmi hatóság. Az első fokhoz társulásokra van szükség, hatóságirányítási társulásokra, és a másodfok pedig a közigazgatási hivatal.
Fontosnak tartanám a művelődési tárca szerepének erősítését, a törvény szövegében bizonyos pontosításokat.
Nagyon fontos a finanszírozás kérdése. Azt szoktuk mondani, hogy a műemlékvédelem több ok miatt nem megy, de a legfontosabb az, hogy nincs elég pénz. Pénzt úgy is lehet erre a célra átcsoportosítani, hogy nemcsak adok - ez meg van fogalmazva -; különböző kedvezmények nincsenek a törvényben megfogalmazva, és ez nagyon fontos lenne. Maradjon ott a pénz; itt adókedvezmény, vámkedvezmény, illetékkedvezmény, különböző hitelek, esetleg áfa-visszaigénylések jöhetnek számításba.
S még egyszer: nagyon fontosnak tartom, hogy az építési törvénnyel összhangban, azzal együtt fogadjuk el ezt a törvény, a számtalan módosító javaslatot tekintsük át, a tárca tekintse át nagyon alaposan, nehogy bármilyen zavar keletkezhessen ebből.
A határidőket, a törvények hatálybalépését szintén vegyük figyelembe, hogy először az építésügy, és utána jöhet a műemlékvédelem, de nyilván nem sok eltéréssel.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me