DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kollegám, Korózs Lajos hozzászólásában elhangzott egy mondat, ami arra késztetett, hogy egy kétpercest kérjek. Nevezetesen pedig a mondat valahogy úgy hangzott, hogy a műemlékesek nem hiszik el, hogy másik hatóság is - mármint építésügyi - hozhat felelősséggel döntést.
Azt hiszem, hogy így leegyszerűsítve ezt a problémát tévútra fogunk tévedni, hiszen nem arról van szó, hogy egyszerűen két valaminemű hivatal csak úgy - régi szóval élve - packázik egymással. Sokkal inkább azt hiszem, a jelenség mögött egy nagyon komoly logikai különbség, a műemlékvédelem belső logikája, és az újat, szépet, mást akaró modern építészet saját törvényszerű logikája közti természetes eltérés áll.
(20.40)
Azt hiszem, hogy akkor kezd el e két logika igazán ütközni egymással - és tudom, hogy Korózs képviselőtársam Egerből származik -, ha az adott városi tér, amelyben ez a két logika elkezd külön-külön keréken dolgozni, futni, épp a tér szűkössége miatt egyszer csak ütközéseket fog előállítani.
Ha a múltkor arról szóltam én magam egy hasonló rövid szólalásban, hogy mily igaza van azoknak, akik a XX. század épített kulturális emlékeinek megőrzésére is most már műemléki szinten gondolnak, akkor nagyon is oda kell figyelnünk arra, hogy milyen sajátos, természetes logikája van a műemlékvédelemnek. Azt hiszem, vannak egy-egy közigazgatásnak olyan testületei, fórumai, amelyek képesek arra, hogy ezen ellentmondásokat - mert miért ne keletkeznének, ez a világ legtermészetesebb dolga - föloldják. De ennek következtében a műemlékvédelmet igenis saját logikáján kell támogatni, s ilyen alapon bizony a bírságolással is egyet tudok érteni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me