DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Én is nagy figyelemmel hallgattam az ön hozzászólását, és csakis kizárólag a korrektség kedvéért két dolgot engedjen meg, hogy hozzáfűzzek ahhoz is, amit ön, ahhoz is, amit az elnök úr elmondott.
Az egyik, hogy az Országos Műemlékvédelmi Hivatal országos hatáskörű szerv, ami pillanatnyilag a környezetvédelmi tárca miniszterének irányítása alá tartozik. Természetesen együtt - és ezt fogalmazza meg ma ez a műemlékvédelemről szóló törvény is - a kultusztárca vezetőjével, illetőleg a művelődési miniszternek az egyetértésével; tehát bármilyen intézkedést tesz miniszter úr, azt a művelődési tárca vezetőjének az egyetértésével teszi. Egyébként a nemzetközi gyakorlat általában kétféle megoldást ismer: környezetvédelmet és mellette a művelődési tárcát. Azt hiszem, ezzel a megoldással erre került sor.
A másik a Központi Környezetvédelmi Alap. Pontosan azért - volt ugyanis egy olyan változata ennek a törvénynek, amikor arról volt szó, hogy létre kell hozni egy műemlékvédelmi alapot -, pontosan azért, hogy az egyes elkülönített állami pénzalapokat csökkentsük, került sor arra, hogy a Központi Környezetvédelmi Alapba kerüljön, hiszen a Központi Környezetvédelmi Alap nem központi költségvetésből táplálkozik, hanem kizárólag bírságbevételekből. Mint ahogy a törvény tervezetében látjuk, itt is a 60 százalék kerülne ebbe az alapba, 20 százalék a műemlékvédelmi hivatalhoz, 20 százalék az érintett önkormányzatnál maradna.
Azt gondolom, hogy ezzel a megoldással - azzal együtt is, amit képviselő úr mondott, hogy a szentnek az egyik irányba hajlik a keze -, azt hiszem, ez csak pozitívumot jelenthet ma a műemlékvédelemnek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me