ZSIGMOND ATTILA

Full text search

ZSIGMOND ATTILA
ZSIGMOND ATTILA (MDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelettel köszöntöm az államtitkár asszonyt, mind a tíz képviselőtársamat, aki itt van a teremben. Szeretettel köszöntöm az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elnökét és munkatársait, a rádióhallgatókat. Most már csak nekik beszélek - és a Naplónak, az országgyűlési jegyzőkönyvnek.
Egyes vélemények szerint békében több pusztul el, mint háborúban. Hogy ez igaz-e vagy sem, azt nem tudom, de a magyar műemlékek sorsa igazolni látszik e tételt. Alcsútdoboz emeletes klasszicista kastélyát és Ybl Miklós tervezte virágházát egy kegyetlen ideológia gerjesztette politikai gyűlölet gyújtotta fel és rombolta le, jóval a második világháború után. A nemzeti kincset képező ép és működő kastélyainkat elvették a tulajdonosoktól, pótolhatatlan berendezéseiket, műtárgyaikat szanaszét hordták, majd gépállomást, téeszirodát helyeztek el többségükben, és hagyták tönkremenni. Mindezt békében. Békében dúlták szét Veszprém, Várpalota történelmi belvárosát, műemléki városrészét a múltat végképp eltörölni akaró megalománok. Békében építették újjá a Budavári Palotát úgy, hogy semmi köze eredeti műemléki belső tereihez és eredeti arányaihoz. Békében törték össze Andrássy Gyula bronz lovas szobrát és olvasztották a generalissimus gólem alakjába, pedig háborús sérülései javíthatók lettek volna. Békében szabdalták fel a gödöllői Grassalkovich-kastély és a keszthelyi Festetics-kastély parkját. Békében - de osztályharcban. Nem sorolom tovább, pedig lenne mit. Ezt a néhány rettenetes példát csak azért említettem, hogy felébresszem felelősségtudatunkat, és hogy érezzük, milyen fontos téma ez.
Tisztelt Ház! Hogy fontos a műemlékvédelem, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Magyarországon 130 éve működik ez a tevékenység. Sorsa persze hányatott volt, hol ide, hol oda tartozott: 1949-ben például a múzeumüggyel vonták össze; később tartozott a Művelődési és Közoktatási Minisztériumhoz, a Közlekedési Minisztériumhoz, majd az Építésügyi Minisztériumhoz. Jelzem, Európa-szerte a kulturális tárcához tartozik. Az OMVH holléte, hovatartozása azonban nem lehet politikai alku tárgya, hiszen foglalkozásának tárgya elméletileg védelem az örökkévalóságra. Ez pedig nem bírja ki a négyévenkénti változásokat.
Fontos a műemlékvédelmi törvény azért is, mert a 4 millió magyarországi építményből a sok viszontagság után is 10 300 védett. De fontos-e azoknak, akik mindössze 274-et tartanak az állami tulajdonból ki nem adható listán? 274-et azok után, hogy a hatvanas években párthatározattal csökkentették a védett műemlékek számát. Ezzel a 274-gyel Európában csak Albániát előzzük meg. Ezt a szűkmarkúságot, ezt a felelőtlenséget nem lehet indokolni sem a lakosságszámra, sem négyzetméterre vetítve. Ez 3000-rel kevesebb a reálisnál. Ennél már csak az a veszélyesebb, hogy az ÁPV Rt. és például egy kormánypárti képviselői módosító indítvány meg akarja szüntetni ezt a listát is. És vajon miért? Ki lehessen az új felelős tulajdonos? Ki vagy kik akarják privatizálni? Hölgyeim és Uraim! Békében...
Természetesen a Néppárt álláspontja az, hogy ezt a szűk listát inkább bővíteni kellene, nem megszüntetni. Ámbár tudni illik, hogy ha eladnák, az állami garancia kötelezettsége akkor is megmarad. Idézőjelben mondom, amit mondok: a "népgazdaság érdeke, illetve teherbíró képessége" nosztalgikus hivatkozása felesleges, idejét múlt, nem indok. Az állami műemlékvédelmi garancia egész Európában jellemző, és helyesen, a törvénytervezet tartalmazza is.
Felelős-e az a kormánypárti képviselői törekvés - egy másik indítványról beszélek -, amely ki akarja venni a műemlékek környezetére vonatkozó előírásokat? Hogy milyen fontos dologról van szó, hadd példálózzak azzal, ahogy a székesfehérvári rác templomot és rác házakat elnyomja a behemót panelrengeteg, vagy azzal, hogy a választókerületemben álló gercsényi templomrom körüli volt téeszföldet parcellázták és privatizálták, és a kialakított telkek úgy veszik körül, hogy levegőt sem hagynak a műemléknek.
Jó, hogy benne van a törvényben a kültérireklám-szabályozás is. A városképbe időnként durván belegázoló, azt teljesen megzavaró tartalmi és vizuális környezetszennyezés már eddig is nagy károkat okozott. Gondoljanak a páratlan budapesti látképekre, kiemelten a világörökségre, és ehhez viszonyítva a hivalkodó, hatalmas, villogó reklámokra.
Felelős-e az a tragikomikus megoldás, hogy a műemlékvédelem 12 százalékos általános forgalmi adóra kötelezett, úgy, hogy a freskó, a faragott kő vagy a gipszdíszek, kovácsolt korlátok, üvegművészeti alkotások, majolikák igen, de az ezektől "meghámozott" épület nem?
Végül, de nem utoljára, néhány szó arról, hogy hol legyen a hatósági intézkedés első és második foka. Elfogadhatatlan számunkra a tervezetben, hogy a másodfokot a minisztérium, illetve a miniszter gyakorolja. Elfogadhatatlan, mert ezzel a jogalkotás magához emelné a jogalkalmazást. Végiggondolták a törvénytervezet szülői, hogy ebben az abszurd esetben a bírósági eljárásban a miniszter a peres fél? Érthetetlen, hogy az öt éve jól működő megosztást az első és másodfok között miért akarják megváltoztatni. E két intézkedési fok a mai gyakorlatban jogilag megnyugtatóan elkülönül.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ismerve a törvény első változatait is, a beterjesztett javaslat erősen és több lépcsőben csonkított - természetesen szakmai hátrányára. Legutóbbi csonkítása a decemberi benyújtást megelőzően történt a többi tárca igényei alapján, természetesen a szakmai értékei hátrányára. Még szerencse, hogy végre benyújtották, mert végül semmi sem maradt volna belőle: minél tovább csinálták, annál gyengébb lett.
A Néppárt nevében kijelenthetem: jó, hogy műemléktörvényt tárgyal a Ház, nagyon fontos törvényt. Általában a Néppárt a törvényt támogatja. A törvény azonban beterjesztett formájában még nem jó, így nem tudjuk támogatni.
(20.50)
Természetesen kísérletet teszünk arra, hogy módosító indítványokkal javítsunk a tervezeten, és ezek elfogadásától tesszük függővé, hogy részleteiben támogatni tudjuk-e a törvényjavaslatot.
Tisztelt Ház! Azzal fejezem be, hogy a Néppárt nevében fejet hajtok a műemlékvédelemben dolgozó szakemberek munkája előtt, a műemlékes szakma jeles képviselői előtt.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me