DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Először is én is szeretném leszögezni a kormány nevében, hogy teljes mértékben egyetértünk az ön aggodalmaival és azzal a szándékkal, hogy itt mindent a törvényesség, az alkotmányosság és a most megszavazott törvény szellemében kell végrehajtani. Tehát a magunk részéről örömmel üdvözlünk minden olyan szándékot, amely erre irányul, és én így értelmeztem, hogy Tímár képviselő úr felszólalása ezt a célt szolgálja.
(21.10)
Ő vázolt egy megoldási módozatot, ami elvileg járható lett volna, ez egy megoldási módozat. Én azt hiszem, hogy akár egyenértékűnek is tekinthetnénk a jelenleg javasolttal, de a tárgyalások során és a törvényjavaslatban mi egy más utat választottunk, olyan utat, amit egyébként az Alkotmánybíróság is a figyelmünkbe ajánlott, tehát a közalapítvány megalapítására teszünk javaslatot, s a közalapítvány az erre vonatkozó törvények keretén belül működik, tehát úgy, ahogyan Szabó Lajos Mátyás már az imént elmondta, azaz az alapító nevezi ki a kurátorokat.
Miután pontosan értjük ezeket a problémákat, amelyeket ön jelez, ezért igyekeztünk mind az alapító okiratban, mind pedig a kuratórium összetételében is tükröztetni egy olyasfajta sokszínűséget és a mindenkori kormány érdekeltségét, ami elsősorban abban rejlik, hogy a törvények betartásával történjék a kárpótlásnak ez a formája. Ezen túlmenően az állam természetesen felelősséget érez és felelősséget is kell hogy vállaljon a működés fölött, amelyet időről időre az Állami Számvevőszék is ellenőrizni fog. Fölállításra fog kerülni egy felügyelőbizottság, amely vizsgálni fogja folyamatosan ennek az alapítványnak a működését.
Tehát én most úgy érzem, hogy a képviselő úr által megfogalmazott aggodalmakra, aggályokra megfelelő választ tudtunk találni, és remélem, hogy a gyakorlat ezt igazolni fogja, egyébként pedig a felszólalással alapvetően egyetértek. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me