DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szőlő- és gyümölcstermesztésről, valamint a borgazdálkodásról szóló '70. évi 36. törvényerejű rendelet módosítására tett képviselői indítványok nagyon fontos lépésnek tekintendők a szőlő-borágazat szabályozása terén. Bár megindult az új bortörvény előkészítése, a múlt héten a kormány elfogadta annak téziseit, és várhatóan az év második felére elkészül a törvény tervezete, egészen biztos, hogy ebben az évben még nem tud keretet adni az ágazat tevékenységének.
A termelői körből érkező jelek és információk alapján elemi erővel jelentkezik a szőlő- és bortermelés áttekinthetőségének megteremtésére, a hamisítók mozgásterének szűkítésére, a tisztes termelők hatékonyabb védelmére vonatkozó igény. Nem engedhető meg, hogy az új törvényre várva az 1997-es évjárat kiessék a rendteremtés szempontjaiból. Meg kell teremteni a folytonosságot az új szabályozásig.
A módosítások az említettek mellett egyszerre ott szolgálják a hegyközségi tevékenység hatékonyabbá tételét is; jogi alapot adnak a származási bizonyítvány általános érvényű bevezetésére hivatott, előkészített miniszteri rendelet megjelentetésére; a származási bizonyítvány rendszere révén nyomon követhetővé válik a szőlő útja a termelőtől a fogyasztóig. A rendelkezés eredményeként jelentősebb beruházás nélkül hatékonyabbá tehető a szakágazati ellenőrzés, megvalósulhat, kiteljesedhet az eredetgarancia. Ez pedig egyaránt elengedhetetlen feltétele az exportnak, az európai uniós csatlakozásnak és a hazai fogyasztók védelmének.
A rendelkezés kimunkálása, szakmai pozitívumai mellett szép példája annak is, hogyan működhet együtt a törvényhozó és a végrehajtó hatalom, miként erősítheti egymást a szakmai és a társadalmi igény.
Köszönet illeti az indítványt felkaroló képviselőket. A törvényjavaslat és a beterjesztett módosítások a szabályozás pontosítását szolgálják, ezért azokkal - megerő-sítve a mezőgazdasági bizottsági állásfoglalást -, egyetértünk. Az elmondottak alapján kérem a törvényjavaslat támogatását. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me