VEÉR MIKLÓS

Full text search

VEÉR MIKLÓS
VEÉR MIKLÓS (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Alelnök Úr! Képviselőtársaim! Nagyon röviden Csiha András képviselőtársam gondolataihoz szeretnék csatlakozni és némileg megerősíteni.
Az elmúlt héten, csütörtökön az építési törvénytervezet vitája kapcsán megbeszélésre hívtam össze a választási körzetem polgármestereit, jegyzőit és az önkormányzatok építéshatósági feladatait ellátó dolgozóit. A törvénytervezet 52. § (2) bekezdésével kapcsolatban éles vita bontakozott ki. Nem tudják elképzelni, nem tartják kívánatosnak a tervezett, vagy mondhatom, várható kormányrendelet olyan szabályozását, amely esetleg azt rejtené magában, hogy az egyik önkormányzat a másik önkormányzat alá tartozna, valamiféle alá-fölérendeltségi viszonyban.
Igaz ugyan - azt mindenképpen meg kell jegyezni -, hogy itt hatósági feladatok ellátásáról lenne szó. Mégis az a véleményem, hogy minden városnak és minden ilyen nagyközségnek - és itt nem a létszámhatárt emelném ki - meg kellene hagyni azt a jogát, hogy a helyi építéshatósági ügyeket első fokon a helyi önkormányzat jegyzője gyakorolja, de azzal a szigorú feltétellel, hogy meg kell tartani a szakképzési előírásokat.
Ugyanakkor javasolom, hogy a tervezett kormányrendelet dolgozzon ki olyan ösztönző elemeket, amelyek arra ösztönöznék a helyi önkormányzatokat, hogy építéshatósági társulásokba tömörüljenek. Itt még azt is megjegyzem, hogy a Zala megyei aprófalvas településeken a törvénytervezetben várható és tervezett megtakarítás nem jönne be, hiszen a kisebb önkormányzatoknál ezeket a feladatokat kapcsolt feladatként látják el. Tehát nem hozna létszámcsökkentést, létszámmegtakarítást.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me