BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Aggasztó hírek érkeznek a hazai vadállomány idei téli pusztulása kapcsán. Egyes források szerint akár az állomány 30 százaléka is elhullhatott a kemény tél során. Az elmúlt héten megjelent hírek, a háromhetes országos vadászati tilalom bejelentése is jelzik, hogy sürgősen tenni kell valamit a vadállomány védelme érdekében.
A legnagyobb gondnak az tűnik, hogy nem is a kemény téli időjárás vagy a vadorzók tizedelték meg a vadállományt, hanem többségében az új törvényi szabályozás hibáinak esett áldozatul. Az új vadvédelmi törvény miatt ugyanis számos vadászterület tulajdonlásának sorsa nem dőlt el. A helyzet pedig ezért az, hogy a régi tulajdonos már nem, az új tulajdonos még nem gondoskodik megfelelően a területén élő vadállományról. A vadetetés nélkül pedig a kemény telet sok helyen valóban nem tudja átvészelni az állomány.
Az a hír is járja, hogy sok helyen a tulajdonjog átadását megelőzően a teljes vadállományt levadászták. Az ilyen jogvitás területeken a vad valóban uratlan vagy még inkább gazdátlan jószággá vált, arról nem is beszélve, hogy a gazdátlan vadak mérhetetlen károkat okozhatnak a mezőgazdaságnak és az erdőgazdáknak is, hiszen az éhező vad pusztítja az erdőt, mezőt.
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelettel kérdezem: milyen adatokkal rendelkeznek a vadállomány téli pusztulásáról, és milyen intézkedéseket tettek és tesznek - a már ismert vadászati tilalmon túl - az állomány védelme, helyenként megmentése érdekében?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me