DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! 1997. január-február hónapról vadlelövési, illetve elhullási jelentést kértünk be. Ezt a következő hónapban tudjuk értékelni, de vannak előzetes becslések. Ezek alapján a december végétől január végéig tartó kemény téli hónapban hasonló kár érte a vadállományt, mint előző év egész telén. Sajnos így néz ki a helyzet. Ez a korábbi enyhe telekhez viszonyítva mintegy 20 százalékkal nagyobb vadelhullást eredményezett elsősorban az őznél, a muflonnál és az apróvadban.
Köztudott, hogy jelenleg általános, az egész országra kiterjedő vadászati tilalom van érvényben. Az általános vadászati tilalom elrendelése előtt a vadászati hatóságok a jelenlegi 840 vadászterületből 379 területen rendeltek el részleges, 93 vadászterületen pedig teljes vadászati tilalmat a vadállomány védelme érdekében elsősorban ott, ahol új lesz a vadászatra jogosult.
(16.20)
Amennyiben a megyei vadászati hatóságok azt tapasztalták, hogy a vadetetés elmaradt, úgy felszólították a jelenlegi és az új vadászatra jogosultakat, hogy közösen tegyenek eleget a vadetetési kötelezettségnek. Március 1-jétől a szankcionálási lehetőségek továbbra is fennállnak, az év első felében a vadászati felügyelőségek megerősítésre kerülnek, hatékonyabban ellenőrzik majd a vadgazdálkodókat, és segítik szakmai tanácsokkal a szabálytalanságok megelőzését. Meg fog szűnni a bizonytalanság, az új vadászatra jogosultaknak tízéves időtartamra biztosítva lesz a vadgazdálkodás lehetősége, ilyen időtartamú terveket kell készíteniük, és ez is segíti a problémák megoldását.
Jelentős erdei vadkárokat eddig nem észleltek, bízunk benne, hogy a hó olvadásával az őszi vetésekben sem jelentkeznek mezőgazdasági vadkárok.
A vadászati törvény életbelépése után pedig, amikor a területek új gazdái meglesznek, bízom benne, hogy egy magasabb színvonalú vadgazdálkodás, a vadak érdekeit messzemenőbben figyelembe vevő vadgazdálkodásra számíthatunk. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me