AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr véleményével, miszerint nem mindegy, hogy mi lesz a Bábolna Részvénytársaság sorsa, természetesen én is egyetértek.
A társaság jegyzett tőkéje jelenleg 8,6 milliárd forint, amelynek 96,4 százaléka állami tulajdonban van. A Bábolna Rt.-nél összpontosul a tartós állami tulajdonba sorolt 28 mezőgazdasági társaság saját tőkéjének csaknem egyharmada. A privatizációs törvény szerint a társaság 50 százalék + 1 szavazatarányban tartós állami tulajdonban marad.
A társaság az Országgyűlés határozata alapján a nemzetgazdaság működőképessége szempontjából jelentős társaságok körébe tartozik. A társaság privatizációs koncepciójának előkészítése körültekintő és alapos munkát igényel, ami már az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaságnál megkezdődött. Az ÁPV Rt. igazgatósága ez év február 5-ei ülésén elfogadta a privatizációs koncepciót, ami a tárcaegyeztetést követően a kormány elé került.
A Bábolna Rt.-nek mint a magyar mezőgazdaság nagy hagyományokkal rendelkező fejlesztési központjának az állattenyésztés genetikai alapjainak fejlesztése, az ehhez kapcsolódó takarmányozás korszerűsítése, a magasabb feldolgozottsági fokú termékek termelése és mindezek szolgálatában az állategészségügy és az állatgyógyszer-ipar fejlesztése a bábolnai termékek hazai és nemzetközi piacra vitele, az integráció fejlesztése, s az EU-csatlakozásra való felkészülés a fő feladata. E célok megvalósítását szolgálja a privatizációig elvégzendő, a privatizációt elősegítő program, amelynek végrehajtása folyamatban van. Az elmúlt időszakban tett lépések, az igazgatóság és a felügyelőbizottság összetételében bekövetkezett változások, a privatizáció előkészítésének szükségszerű lépései.
A társaság átvilágítása alapján az ÁPV Rt. igazgatósága és a társaság közgyűlése '96-ban egy cselekvési programot fogadott el, amelynek célja a Bábolna vállalatcsoport eddiginél hatékonyabb működési feltételeinek kialakítása, jövedelemtermelő-képességének javítása, szervezeti felépítésének korszerűsítése. Korábban túltagolt, nehezen átlátható, irányítható, jelentős többletforrást igénylő vállalatcsoport jött létre. A Bábolna Rt. csaknem 50 társaságban rendelkezett tulajdonhányaddal, ennek felében többségi tulajdonos volt. A szervezeti korszerűsítés keretében '97 januárjában 8 többségi tulajdonban levő kft. beolvadt a részvénytársaságba.
A program egyik elemeként olyan igazgatóság és felügyelőbizottság került kialakításra, amelynek tagjai privatizációs, pénzügyi és modern nagyvállalatok vezetése és szervezése terén szerzett tapasztalatokkal is rendelkeznek. A cégbíróság a társaság '96. szeptember 26-i közgyűlésének 2., személyi kérdések napirendi pontja keretében hozott határozatával kapcsolatban formai okok miatt emelt kifogást, amely hiánypótlási kötelezettségnek a társaság december 27-i közgyűlésén eleget tett. Megjegyzem, az igazgatóság korábbi elnöke új megbízatása miatt mondott le tisztségéről, továbbá a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint az igazgatóság és a felügyelőbizottság maga választja meg elnökét. Nem kívánom képviselő úrnak azt a véleményét cáfolni, hogy a Bábolna Rt. a többi mezőgazdasági társasághoz hasonlóan anyagi gondokkal küzd, de ezt a saját forrás hiányára helyesbítem. A társaságnál már az ön elnökségének ideje alatt is szűkös volt a saját forrás. Emiatt az ÁV Rt. 2 milliárd forint hitelátvállalással és ennek ellenében hat, kedvezőtlen piaci helyzetű, a fő profilhoz nem tartozó társaság átvételével részleges konszolidációt hajtott végre. Ennek ellenére az idegen tőke aránya már '96 végére elérte a 40 százalékot. A társaság hitelképessége viszont kiváló, ami ugyan elősegíti a hitelfelvételt, de ennek kamatköltsége kétségkívül magas.
A tervezett készpénzes tőkeemelés csökkenti a likviditási, finanszírozási gondokat, jelentősen javítja a vállalatcsoport eredményét, a saját tőkére jutó eredmény és a fizethető osztalék nagyságát. Lehetővé tenné az 1990 óta több területen elmaradt műszaki fejlesztés megvalósítását, a termelés hatékonyságának javítása érdekében az anyag-, energia- és takarmányigényes technológiák cseréjét és korszerűsítését. Végső soron növelné az állami tulajdonban levő részvények üzleti értékét is.
A tőkeemelés célszerűen nagy pénzügyi befektetők bevonásával valósítható meg. A Bábolna Rt. privatizációja kellően előkészített; az ismertetett előnyökkel jár majd, és semmiképpen sem az újabb botrány kiváltása a célja, hanem a törvényben meghatározott többségi állami részesedés biztonságos megtartása, mert ezáltal jelentősen javítható a jövedelmező gazdálkodás feltétele. A tőkeemeléssel létrejövő cégérték-növekedés lehetővé teszi a Bábolna Rt. tőzsdei bevezetését is.
Kérem képviselő urat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me