BOGÁRDI ZOLTÁN

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Bábolna neve fogalom a magyar mezőgazdaságban, 23 ezer hektár tulajdonosa, és több ágazatban monopolhelyzetben vagy monopolközeli helyzetben van. Jegyzett tőkéje 8 milliárd forint fölött van. Húscsirke-felvásárlásban 23 százalékot tud, húscsirke-szülőpár és tojóhibrid előállításban pedig 50 százalék a hazai piacból Bábolnáé. Jelentős továbbá takarmánytermesztése, juh-, sertés- és lótenyésztése is.
Az utóbbi időben viszont rossz hírek jönnek Bábolnáról. A vezetés nyilatkozatai szerint Bábolna eladósodottsága rendkívüli, csak a hitelkamatok meghaladják a 2 milliárd forintot. Az elmúlt időszakban, '94-től kezdődően négyen ültek Bábolna elnöki székében, csak '96-ban három ember váltotta egymás Bábolna legfontosabb helyén. (Folyamatos zaj a teremben.) A vezérigazgató-helyettes és a vezérigazgató a sajtóban perrel fenyegetőző vitát folytatott, hogy ki hagyja el a céget.
Ezek után felvetődik a kérdés, miért kell Bábolnát rohamtempóban privatizálni. Most megjelent a hír, az ÁPV Rt. már döntött is róla, hogy Bábolnát 30 százalékban külföldi tulajdonosnak akarják privatizálni. Jelzem, Bábolna 23 ezer hektár föld tulajdonosa is. Akkor, amikor az ÁPV Rt. még az 1997-es üzleti tervét sem fogadta el, miért olyan sürgős már ez előtt Bábolna sorsáról dönteni?
Kérdezem ezért miniszter urat, alkalmasnak tartja-e ebben a helyzetben Bábolnát a privatizációra, és nem tart-e attól, hogy egy újabb Budapest Bank-botrány keletkezik belőle. Köszönöm, várom válaszát. (Taps az MDF, a Fidesz, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me