DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésemben arra keresem a választ, hogy hova tűnt az a tíz tonna fémszálas biztonsági papír, amely alkalmas arra, hogy több mint 10 milliárd forintnyi hamis 5000 forintost állítsanak elő belőle.
A napilapok hasábjai szerint azt lehet tapasztalni, hogy ebben a kérdésben a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter és ön gyakorlatilag a felelősség alól kibújva egymásra mutogatnak. A II. hó 12-ei napilap szerint a figyelők a papír figyelését átadták a rendőrségnek, két nappal később, 14-én pedig az ön által felügyelt szervezet azt mondja, hogy mi nem hibáztunk.
Nyilván a felelősök megkeresése mellett azonban meg kell tenni azokat a lépéseket is, amelyek megakadályozzák, hogy a magyar pénzpiac veszélybe kerüljön.
Magyarországra beérkezett 16 tonna papír, amihez nem kell nagy fantázia, hogy azt mondjuk, hogy bűncselekmény elkövetésére alkalmas, és valószínűsíthető, hogy azt fognak elkövetni. Hat tonna biztonsági papír és tíz tonna olyan papír, ami teljes mértékben megegyezik azzal a minőséggel, mint amire az 5000 forintost nyomtatják. Erről a tényről a német hatóságok - hisz Németországban készült papír érkezett Magyarországra - a lapok tudósításai szerint értesítették a magyar hatóságokat; ez után egyszerűen érthetetlen, hogy hogyan tűnhetett el a hatóságok szeme elől.
Azt tudjuk, hogy hat hónappal a beérkezés után ennek egy részét felhasználták. A vám- és pénzügyőrség, amely eljárást kezdeményezett, papírcsonkokat talált, és azt is tudjuk, hogy nyomólemezeket is találtak, amely 5000 forintos elkészítésére alkalmas.
Én tisztelettel kérdezném a miniszter úrtól, hogy hogyan tűnhetett el tíz tonna, hamis 5000 forintos előállításához szükséges papír, és milyen intézkedéseket kíván tenni, hogy ez a veszély, amely a magyar pénzpiac biztonságát veszélyezteti, megszűnjön.
Várom a válaszát, miniszter úr. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me