DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ

Full text search

DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ
DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Értesüléseink szerint a Mol Rt. a napokban a természethivatal (Sic!) engedélyével próbafúrásokat kezdett a Kiskunsági Nemzeti Park területén, mivel feltételezések szerint Bugacpusztaháza környékén jelentős olajkészletet sejtenek. A feltételezett olaj mintegy 1500-2000 méter mélyen van, ezért a kutatást még ferdefúrással sem vihetik a park területén kívülre.
A nemzetgazdaság szempontjából valójában örvendetes eseményt nagy figyelemmel kísérik mind az ottlakók, mind a különböző környezetvédő szervezetek. Amennyiben ugyanis valóban nagy mennyiségű olajkészletet találnak - egyes hírek szerint a hazai olajvagyon egyhetede található itt -, akkor félő, hogy a kitermeléssel járó folyamatos munkálatok a környezetre olyan komoly terhelést jelentenek, amely nem elhanyagolható, különös tekintettel a nemzeti parkra.
Kérdezem államtitkár asszonyt, hogy a természetvédelmi hivatal kellő körültekintéssel járt-e el akkor, amikor engedélyezte, hogy a Mol Rt. próbafúrásokat végezzen a nemzeti park területén. Amennyiben igen, és ha kiderül, hogy valóban számottevő olajkincs húzódik a nemzeti park alatt, lehetséges-e egyáltalán a kitermelésről és annak esetleges, a védett érdekeit nem sértő módozatairól tárgyalni a Mol Rt.-vel? Milyen szakmai, környezetvédelmi és pénzügyi feltételekkel jöhetne létre megállapodás a nemzeti park és a Mol Rt. között? Várom államtitkár asszony válaszát. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me