DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Kiskunsági Nemzeti Park úgynevezett bugaci területén az ott található szovjet lőtér miatt 1990 előtt kőolajkutatás céljára igen nagy méretarányban történő geofizikai mérésekre került sor. 1992-'93-ban kiegészítő szeizmikus méréseket végeztek, amelynek eredménye alapján 1600 méter mélységben mintegy 5,5x2,5 kilométer kiterjedésű, gigantikusnak számító geológiai szerkezeti formát mutattak ki. Ezt követően helyszíni szemlére került sor, az itt található élővilág megóvása érdekében az ezen helyen történő munkavégzés igen komoly tér- és időbeli korlátozásokat tett szakhatósági közreműködésében az elsőfokú természetvédelmi hatóság. Megtette a feltételrendszerében azt is, hogy amennyiben 1997. április 30-ig a munkálatokkal nem végeznek, úgy azonnal félbe kell szakítani a munkát és a területről le kell vonulniuk. Természetesen a terület igénybevételének kártalanítási összegének, 10 millió forint fizetésére is sor került a Mol Rt. részéről.
A mélyfúrásra jelenleg igénybe veendő terület egy 100x100 méteres terület, amelyen egy 20x60 méteres betontalapzat kerül elhelyezésre. Hangsúlyozom, hogy kutatófúrásról van szó, melynek helyszíne a volt szovjet lőtér részét képezi, annak peremén helyezkedik el, mindössze 4 ezreléke annak a 453 hektár területnek, amely a nemzeti park területét teszi ki.
(16.30)
Ennek a területnek a környezete az 1990-ig tartó lőtéri használatból fakadóan enyhe, helyenként közepes degradáltságot mutat, amelyet a helyenként tömeges előfordultságú növények, így a betyárkóró is jelez. Ugyanakkor a már néhány év óta tartó zavarásmentességből adódó gyepregeneráció megfigyelhető.
Jelenleg a földtani kutatás iránti engedélyezés folyamatban van, a bányatörvény rendelkezései szerint a Körös-Maros Nemzeti Park, illetőleg az elsőfokú természetvédelmi hatóság szakhatóságként működik közre, s természetesen prioritást élvez minden egyes kompromisszum felett a természeti értékek megőrzése.
Kérem, hogy fogadja el képviselő úr a válaszomat.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me