KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Elöljáróban el kell mondanom, hogy az idegenrendészeti tevékenységünk, valamint a tartózkodási engedélyek, letelepedési engedélyek, állampolgárságok kiadása azon jogszabályok alapján - és természetesen ezeket a jogszabályokat betartva - történik a Belügyminisztériumban, illetve a közreműködő hatóságok részéről, amelyeket az előző parlamenti ciklusban alkottunk meg. (Taps az ellenzéki oldalon.) Nem biztos, hogy annyira jó az a törvény, hogy meg kelljen tapsolni, tisztelt képviselőtársaim... (Derültség a kormánypárti oldalon. - Taps.) csak jelezni szeretném, hogy nincs változás a hatóságok gyakorlatában, és nem tartom szerencsésnek, ha általában az idegenekre, általában a vendéglőkre, általában az idegenek üzemeltetésében vagy tulajdonában lévő vendéglőkre vonatkozóan megjegyzéseket teszünk.
Ezek után hadd válaszoljak képviselő úr kérdéseire. A Magyarországon állandó, illetve ideiglenes tartózkodási engedéllyel élő nem magyar állampolgárok száma, továbbá az illegálisan tartózkodók becsült száma tárgyában elhangzott interpellációval kapcsolatban szeretném a következő választ adni.
A Magyar Köztársaság területén állandó tartózkodási engedéllyel 66 ezer külföldi él. A bevándoroltak több mint 80 százalékát a környező országokból érkező magyar nemzetiségűek teszik ki. A bevándoroltak jogi helyzete közelít a magyar állampolgárokéhoz, például magyarországi munkavégzésükhöz vagy vállalkozások alapításához nincs szükségük hatósági engedélyre. A bevándorlási engedélyt csak azok a külföldiek kaphatják meg, akik legalább három éve jogszerűen tartózkodnak az országban, magyarországi lakóhelyük, megélhetésük biztosított, továbbá a személyükkel szemben törvényi kizáró ok nem merült fel. Emellett a kormány évente bevándorlási keretszámot állapít meg, melynek révén biztosítható a bevándorlás szinten tartása.
A jogszabályok kedvezményezett helyzetet biztosítanak a bevándorlást családegyesítés céljából kérelmezőknek, illetőleg a magyar nemzetiségűeknek. Erre is figyelemmel megkérdőjelezhető és megkérdőjelezendő a képviselő úr azon állítása, hogy a házasság vagy a családegyesítés céljából kérelmet benyújtó magyar nemzetiségű személyek nem, vagy csak nehézkesen kapnak bevándorlási engedélyt.
(15.40)
Természetesen az idegenrendészeti hatóságoknak e kérelmezők esetében is meg kell győződniük a jogszabályban meghatározott feltételek, illetve a közérdek érvényre juttatását biztosító feltételek meglétéről.
Magyarországon a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek száma meghaladja a 44 ezret. Az e kategóriába tartozók kétharmada munkavégzés, illetve más jövedelemszerzés céljából tartózkodik Magyarországon. A tartózkodási engedély érvényességi ideje meghosszabbítható. A huzamosan tartózkodók közül legnagyobb számban román - 8434 -, volt szovjet - 4493 -, kínai - 3986 - és volt jugoszláv - 3345 - állampolgárok fordulnak elő.
Az idegenrendészeti hatóságok legfeljebb egy évi tartózkodásra ideiglenes engedélyt is kiadnak. Ilyet az elmúlt évben 25 ezer külföldi kapott.
Az illegális migráció felerősödése, illetve a külföldi bűnözők országok közötti mozgása véleményem szerint is komoly veszélyt jelent az ország számára. Ezért a rendőrség - együttműködve a munkaügyi hatóságokkal - folyamatos erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megfékezze, illetve visszaszorítsa a közbiztonságunkat veszélyeztető, társadalmunkra nemkívánatos hatást gyakorló jelenségeket.
A munkaügyi hatóságok az elmúlt évben 1983 alkalommal ellenőrizték a külföldiek magyarországi foglalkoztatását. Az ellenőrzések eredményeként szabálytalan foglalkoztatás miatt 625 esetben kezdeményeztek intézkedést, a munkáltatókat 194 millió forint megfizetésére kötelezték.
A rendőrség a tervszerű és folyamatos közbiztonsági akciói és ellenőrzései során 4909 jogsértést elkövető külföldi kiutasítását rendelte el. Ehhez még hozzáteszem, hogy több mint 200 ezer azoknak a száma, akiket a beutazási feltételek hiánya miatt a határőrség nem engedett belépni az ország területére.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me