DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Tisztelt Miniszter Úr! Ha valóban az állampolgár védelméről van szó, akkor miért nem teszik az eljárást ingyenessé? Mert ilyenkor mindenkinek az a benyomása, ha ilyen rendeletet olvas, hogy az állam megint talál egy lehetőséget arra, hogy lefejje az állampolgár pénzét. Erről az embernek mindig az jut eszébe, illetve nem mindenkinek, de ha az ember történész, az a Heltai-mese jut eszébe, amikor a nemes ember az ördögöt fogadja meg ispánjának, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a parasztoktól az utolsó vasat is elvegye. Ez tehát az egyik dolog.
A másik dolog: én nem szoktam filozofálni, de meg kell jegyeznem, mert stílszerű itt megemlíteni. Emmanuel Kantnak az a véleménye, hogy a szabadság gyakorlati fogalom. Ha Magyarországon az állampolgár szabadsága csak olyan módon érvényesülhet, hogy saját telkén nem áshat kutat, csak hatósági engedéllyel, ott az állampolgár szabadsága meglehetősen korlátozva van. Ezt a korlátozást egy polgári gondolkodású ember nehezen tudja tudomásul venni.
Én mindenesetre Lotz Károlytól, a híres nagy művésznek a déd- vagy ükunokájától ennek a szempontnak a méltánylását elvárnám, és elvárnám annak elismerését, hogy az általam felvetett problémának, illetve a kérdés elővezetésének megvan az igazságtartalma, és erre is gondolni kellene, amikor ennek a rendeletnek a végrehajtásáról van szó. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.) Természetesen a választ nem tudom elfogadni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me