DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr interpellációja lehetőséget ad arra, hogy az állampolgárok elleni merényletnek minősített kormányrendelet körüli félreértését eloszlassam.
Úgy hiszem, azt senki nem vitatja, hogy a víznek mint korlátozott mértékben rendelkezésre álló természeti erőforrásnak a megóvása mindannyiunk érdeke. Az egészséges ivóvízhez jutás közérdek és közfeladat. Bárminemű beavatkozás a felszín alatti vizekbe, veszélyezteti azok minőségét és természetes áramlási rendszerét. Gyakran jóvátehetetlen károkhoz is vezet, és visszafordíthatatlan folyamatokat indít el.
Sajnos talajvizeink nagymértékben szennyezettek. A híradások, de főleg az adatok arról tanúskodnak, hogy ma már lassanként annyi ivóvizet, mint szennyvizet kell tisztítanunk, hihetetlen mértékű az elszennyeződés. Ebben jelentős szerepe van az illegális, gyakran szakszerűtlenül létesített vagy megszüntetett kutaknak. Mindezekre tekintettel nem lehet kérdéses, hogy a vízkészleteket csakis ellenőrzött módon, az ökológiai viszonyok káros megbontása nélkül lehet felhasználni. Ilyen felismerés alapján a kutak létesítése már a múlt században is engedélyköteles tevékenység volt, éppen ezen ősi felismerésen alapult a vízkészletek védelme miatt. Ugyanígy rendelkezik a tisztelt Országgyűlés által elfogadott, a vízgazdálkodásról szóló múlt évi törvény és annak végrehajtási jogszabálya.
Álláspontom szerint éppen az lenne a merénylet, ha az engedély nélkül, szakszerűtlenül kivitelezett kutak valamennyiünk egészséges ivóvízkészletét veszélyeztetnék vagy mások jogszerű vízhasználatát korlátoznák, esetleg megakadályoznák.
A polgári tulajdon védelme, képviselő úr, ebben az esetben fel sem vetődhet. Itt olyan környezetvédelmi és éppen polgárbarát helyzetről van szó, amikor világos, hogy a törvény alapján a felszín alatti vizek nincsenek magántulajdonban, hanem kizárólagos állami tulajdont képeznek. A saját telken lévő kút is lényegében érinti az állami tulajdont, érinti a felszín alatti vízkészletet; hasonlóan nincs magántulajdonban a magántulajdonú föld alatt lévő bányászati kincs vagy olajkincs.
Ami pedig a kifogásolt utánjárást illeti, az említett kormányrendelet éppen az állampolgárok érdekében könnyítést tartalmaz a tavaly elfogadott törvény alapján. Korábban a területileg illetékes vízügyi hatóságtól, nem ritkán 50-60 kilométer távolságból kellett beszerezni az állampolgárnak az engedélyt, nem kis utánajárással. Az elmúlt év júliusától a hatályos jogszabály alapján ezt az eljárást a helyi önkormányzathoz a jegyző hatáskörébe utalva kell az önkormányzatnak végrehajtania. Egyértelmű eligazítást ad a jegyző a szükséges okmányokról is, míg korábban ezekről a kérelem beadása után szerzett tudomást az állampolgár és kezdhette meg az ügyintézést.
Hogy egészen pontos legyek, a jogszabályt megnézve tájékoztatom önt arról, hogy az 500 köbméter mennyiségű vízhozamnál kisebb teljesítményű kutak létesítéséhez, használatbavételéhez - lényegében ez teszi ki a 90-95 százalékot - a hatósági engedélyt a jegyző adja ki, az ehhez szükséges okmányok, műszaki leírás, átnézetes helyszínrajz, részletes helyszínrajz, továbbá a környezetvédelmi és vízügyi szakhatósági vélemények beszerzésében az állampolgároknak a jegyző segítséget nyújt, kérésre be is szerzi azokat. Az 500 köbméternél nagyobb teljesítményű kutaknál az engedély megadását a területileg illetékes vízügyi hatóság adja ki, de ehhez is a jegyző segítséget nyújthat és beszerezheti kérésre.
Mindezekért az igen jelentős tevékenységekért, amelyet az önkormányzat végez, mint hatósági eljárásokért a parlament által elfogadott törvény, az úgynevezett illetéktörvény alapján a megfelelő illetéket kell fizetni, egy fillérrel sem többet; ezt itt, ez a parlament fogadta el, ugyancsak az elmúlt esztendőben.
Kérem ezért képviselő urat, hogy ezt ne tekintse merényletnek, mert erről szó nincs; éppen az állampolgárok fokozottabb védelméről van szó, amit mi itt együtt az elmúlt esztendőben a parlamentben fogadtunk el.
Kérem tisztelt képviselő urat és a parlamentet, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me